Skip to main content

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία στη Γαλλία (φωτο)

Τηην ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

Νεκρός έπεσε από πυρά της αστυνομίας ο δράστης της ομηρίας σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Τρεμπ, στη Νοτιοδυτική Γαλλία.

Την είδηση επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο δράστης ήταν ένας 26χρονος, ονόματι Ρεντουάν Λακντίμ, γνωστός στις αρχές για μικροεγκλήματα και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ο οποίος δεν είχε δείξει σημάδια ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης. Επίσης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο δράστης έδρασε μόνος του.

Ωστόσο, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για τον ισχυρισμό του. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, αναφέρεται ότι την επίθεση πραγματοποίησε «στρατιώτης του χαλιφάτου». Η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία πνέει τα λοίσθια στη Συρία και το Ιράκ, οικειοποιείται συχνά τέτοια περιστατικά, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν σχετίζονται με αυτό, καθαρά για λόγους προπαγάνδας και επιρροής.



Αναφορικά με το περιστατικό αυτό καθαυτό, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα και τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό, πριν τραυματίσει στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS κοντά στο στρατόπεδό του όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σουπερμάρκετ στην Τρεμπ».

Ο δράστης όταν εισέβαλε στο κατάστημα φώναξε «ο Θεός είναι μεγάλος», με αποτέλεσμα το περιστατικό να αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικής φύσεως από τη γαλλική κυβέρνηση και τις αρχές.



Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική ενέργεια» ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλιπ.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για την ομηρία, ενώ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης «εισήλθε γύρω στις 11:15 στο σουπερμάρκετ Super U και ακούστηκαν πυροβολισμοί».

Επίσης, ο Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος επισκέπτεται την πόλη Μιλούζ, αναφερόμενος στην ομηρία είπε πως ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.


Πριν από λίγο έγινε επίσης γνωστό ότι ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν μεταβαίνει στην Τρεμπ.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το αυτοκίνητο του άνδρα που τραυμάτισε έναν αστυνομικό βρέθηκε στον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων του Τρεμπ.

Ανώνυμη πηγή ανέφερε στο Reuters πως ο δράστης της ομηρίας απαίτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Παρίσι το 2015, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.



Σύμφωνα με μήνυμα στο Twitter του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, οι αρχές βρίσκονται στο σημείο της ομηρίας.

Σύμφωνα με γαλλική αστυνομική πηγή οκτώ άνθρωποι κρατούνταν αρχικά όμηροι από τον δράστη, ενώ στη συνέχεια, με εξαίρεση έναν αστυνομικό, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.