Skip to main content

Το ηχηρό «φτάνει» του Ρέντσι στις πολιτικές λιτότητες

Φτάνει με αυτό το σύστημα, τώρα υπάρχουν νέοι κανόνες και πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική λιτότητας, είπε σε συνέντευξη του ο Ιταλός πρωθυπουργός

Στο κείμενο κρατικού προϋπολογισμού που η χώρα του απέστειλε στις Βρυξέλλες και στην ανάγκη να ξεπερασθεί η πολιτική λιτότητας, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tg5.

«Εγώ δεν θα επιτρέψω να μου πει κάποιος Ευρωπαίος τεχνοκράτης ότι δεν μπορώ να θωρακίσω αντισεισμικά τα σχολεία, διότι υπάρχει κάποιος κανόνας ο οποίος σχετίζεται με τη σταθερότητα. Η σταθερότητα των παιδιών μας είναι πιο σημαντική, ιδίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία σημειώθηκαν τρεις σεισμοί μέσα σε επτά χρόνια», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός στο σημείο αυτό δεν αλλάζει».

Ακόμα ο κ. Ρέντσι αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι στην Ευρώπη «έχουν κάνει κάποια λάθη για τα οποία πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη».

«Αν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας θέλουν να ξοδεύει λιγότερα χρήματα η Ιταλία, για το μεταναστευτικό, ας αρχίσουν να κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν αλλά ακόμη δεν έκαναν πράξη. Ας αρχίσουν να ανοίγουν τις πόρτες τους στους μετανάστες. Η Ιταλία, με απόφαση της κυβέρνησης Μόντι, δίνει κάθε χρόνο 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε αντάλλαγμα λαμβάνει μόνον 12. Εγώ κουράστηκα, αυτός ο μηχανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο αυτό.», υπογράμμισε.

Ο ίδιος κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να δώσουν ένα χέρι βοήθειας ώστε, όπως είπε, «να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε: φτάνει με αυτό το σύστημα, τώρα υπάρχουν νέοι κανόνες και πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική λιτότητας», σημειώνοντας πως«σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς όλους».