Skip to main content

Το δικό της σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών δημιουργεί η Ρωσία

Τη δημιουργία του ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Το δικό της σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ετοιμάζεται να δημιουργήσει η Ρωσία λαμβάνοντας υπ' όψιν τις απειλές που είχε δεχθεί κατά το παρελθόν, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της Κριμαίας.

Την δημιουργία του ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Στην Ρωσία δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την λειτουργία ενός δικού της συστήματος διατραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών, σε περίπτωση που την αποσυνδέσουν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT ή της επιβάλλουν άλλους περιορισμούς, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Η Ελβίρα Ναμπιούλινα, είπε πως εξωγενείς αρνητικοί παράγοντες έδειξαν πως το ρωσικό τραπεζικό σύστημα ήταν τρωτό, και πως μετά από αυτό οι διαδικασίες που αφορούν διατραπεζικές συναλλαγές πληρωμών με το εξωτερικό μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% και τα μηχανήματα πληρωμών καρτών, μπορούν να δεχθούν τις (σ.σ. ρωσικές) κάρτες «Μιρ», προσθέτοντας ότι «το 2017 είναι ως έτος σημαντικό από την άποψη του ότι χρησιμοποιήθηκαν ευρέως οι κάρτες "Μιρ"».

Η Ναμπιούλινα αναφέρθηκε και στις απειλές που είχε δεχθεί η Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν ανάλογες απειλές, που έλεγαν, ότι μπορούν να μας αποσυνδέσουν από το SWIFT. Έχουμε ολοκληρώσει επίσης της δημιουργία του δικού μας συστήματος πληρωμών, γι’ αυτό σε περίπτωση που κάτι συμβεί- εντός της χώρας όλες οι συναλλαγές που συνδέονται με το σύστημα SWIFT θα συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς έχουμε δημιουργήσει ένα ανάλογο σύστημα» υπογράμμισε η Ναμπιούλινα.