Skip to main content

Τι και γιατί φοβάται η αγορά - Τα μέτωπα σε εσωτερικό και εξωτερικό

Ο δείκτης αισιοδοξίας σημειώνει νέα πτωτική καμπή η οποία δύσκολα εκτιμάται ότι μπορεί να αναστραφεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Μετά από μια πολύ κακή εμπορικά περίοδο τις Απόκριες, η διόρθωση σε επίπεδο τζίρου που έγινε το Πάσχα, δεν φαίνεται να ανακούφισε την αγορά. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα ο δείκτης αισιοδοξίας να σημειώνει νέα πτωτική καμπή, η οποία δύσκολα εκτιμάται ότι μπορεί να αναστραφεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι βασικές αιτίες αυτής της εικόνα, στο εσωτερικό, θα πρέπει να αναζητηθούν στις αβεβαιότητες που κυριαρχούν και συνδέονται κυρίως με την ασάφεια στους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, περίοδος που θα είναι πρωτόγνωρη στην τελευταία οκταετία.
 
Την ίδια ώρα, στο εξωτερικό, έχουν ενισχυθεί οι αβεβαιότητες στις σχέσεις με γειτονικές χώρες και κυρίως με την Τουρκία, αλλά και τη βαλκανική ενδοχώρα (Σκόπια, Αλβανία). Επίσης, ευρύτερος προβληματισμός υπάρχει και για τις γενικότερες πολιτικές προστατευτισμού που φαίνεται να επανέρχονται στο προσκήνιο, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις προθέσεων του προέδρου των ΗΠΑ. Γι' αυτό άλλωστε όπως θα φανεί και στη συνέχεια έχουν αποκλιμακωθεί οι αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών.
 
Κάπως έτσι, όπως ανακοίνωσε και ο ΣΕΒ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Μάρτιο αισθητά χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 102,6 (από 108,7) μονάδες. Αυτή την πτωτική τάση καθορίζει κυρίως η επιδείνωση των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση, που γίνεται και πάλι έντονα αρνητική.