Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς ο δήμος θέλει να ρίξει τη θερμοκρασία μέσα στην πόλη

Η δημοτική αρχή πρόκειται να αναμορφώσει ένα ή δύο μικρά υπάρχοντα πάρκα της πόλης μέσα σε πυκνοδομημένες περιοχές, με νέο φυτικό υλικό

Τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στην υποβολή της χρηματοδοτούμενης πρότασης με τίτλο «Implementation of a forecAsting System for Urban heaT Island effect for development of urban adaptation strategies» (ASTI), στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE 2014-2020», μετά από σχετική πρόσκληση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενέκρινε, χθες, Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της 16ης τακτικής συνεδρίασης.

Αντικείμενο της πρότασης είναι η δημιουργία ενός προγνωστικού συστήματος για την Αστική Νησίδα Θερμότητας (ΑΝΘ), με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών και μεθόδων προσαρμογής της πόλης στις συνθήκες αυτές. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, θα δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης να αναμορφώσει ένα ή δύο μικρά υπάρχοντα πάρκα της πόλης μέσα σε πυκνοδομημένες περιοχές, με νέο φυτικό υλικό, που θα μειώνει τις επιπτώσεις της ΑΝΘ. Παράλληλα, ο Δήμος θα έχει στη διάθεση του μια σειρά σεναρίων για διάφορες ενδεχόμενες παρεμβάσεις στον αστικό ιστό που διευκολύνουν τον αερισμό της πόλης, καθώς και το προγνωστικό πρόγραμμα των συνθηκών της ΑΝΘ.

Η προβλεπόμενη διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες και το δυνητικό εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους φορείς: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (συντονιστής εταίρος), Δήμος Θεσσαλονίκης, Geospatial Enabling Technologies (Ελλάδα), Institute of Atmospheric Sciences and Climate, National Research Council of Italy (Ιταλία), ARPA LAZZIO (Ιταλία) και Centro de Estudio y Control (Ισπανία).

Τι είναι η ΑΝΘ

Αστική Νησίδα Θερμότητας (urban heat island) λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη απ' αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει.

Παρατηρείται κυρίως μετά τη δύση του ήλιου, όταν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε δυο παράγοντες: στο μικρότερο βαθμό ψύξης του κέντρου της πόλης σε σχέση με την περιφέρεια και στην εκπομπή θερμότητας στο κέντρο απ' τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που γίνονται εκεί. Για μικρές πόλεις η τιμή της διαφοράς θερμοκρασίας είναι 2-3° C, ενώ για μεγάλες πόλεις μπορεί να φτάσει τους 10-12° C.