Skip to main content

Τι σημαίνει το ράλι της τιμής του κακάο - Τι λένε ενόψει Πάσχα οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης

Αγωνιούν οι καταναλωτές για τις τιμές των σοκολατένιων αβγών - Πού αποδίδονται οι σοβαρές αναταράξεις με τις τιμές του κακάο

Διατεθειμένοι να συγκρατήσουν, όσο είναι δυνατόν, τις τιμές των πασχαλινών αβγών, παρά το ράλι του κακάο σε ιστορικά υψηλά που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, εμφανίζονται οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές του κακάο, της πρώτης ύλης για τη σοκολάτα, έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τις προηγούμενες ημέρες, ξεπέρασαν τις 10.000 δολάρια ανά τόνο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πριν διορθώσουν προς τις 9.500 δολάρια, αντικατοπτρίζοντας ετήσια αύξηση πάνω από 230% και ξεπερνώντας σε αξία βασικά μέταλλα που παραδοσιακά διαπραγματεύονται σε αυτές τις τιμές.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί ανησυχία καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενόψει του Πάσχα αναρωτιούνται αν οι τιμές των πασχαλινών αβγών θα έχουν… ανηφορική πορεία, ωστόσο οι ζαχαροπλάστες όπως λένε, αν και κινούνται σε ελεύθερη αγορά, που σημαίνει πως ούτως ή άλλως, κάποιοι συνάδελφοι τους δεν αποκλείεται, να αυξήσουν τις τιμές, ωστόσο δεν θα είναι απόρροια του ράλι του κακάο.

Την ίδια ώρα ζαχαροπλάστες δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως φέτος κάποιοι καταναλωτές ανησυχώντας για ενδεχόμενες υψηλές τιμές αναζητήσουν προσφορές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

«Έχουμε προμηθευτεί ικανές ποσότητες με παλιές τιμές, πρόθεση μας είναι να συγκρατήσουμε τις τιμές των πασχαλιών αβγών. Στη διαμόρφωση της τιμής του σοκολατένιου αβγού, η σοκολάτα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτής, το άλλο όμως είναι το εργατικό κόστος και η συσκευασία. Το ζήτημα είναι μέχρι ποτέ θα συνεχιστεί το ράλι του κακάο» λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β΄αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως συγκρατώντας τις τιμές, μειώνονται τα όποια κέρδη των επιχειρήσεων, ωστόσο στόχος είναι να μην χαθεί η πελατεία που δείχνει σθεναρά να επιλέγει τα ζαχαροπλαστεία.

Παράλληλα όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος η σοκολάτα δεν χρησιμοποιείται σε όλα τα γλυκά όπως για παράδειγμα η ζάχαρη.

Κακάο, όπως…χρυσός

Η αγορά του κακάο κλυδωνίζεται από τις φτωχές καλλιέργειες σε βασικές  παραγωγούς χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν βάλει τον κόσμο σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα προσφοράς.

Εκτός με τις ισχνές αποδόσεις των καλλιεργειών, αυξάνονται οι πιέσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά, όπου ορισμένοι έμποροι έχουν πουλήσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο (γνωστά και ως futures) έχουν «ανέβει κατακόρυφα» φέτος, ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τα futures είναι τρόπος μέτρησης των τιμών των εμπορευμάτων με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης, για την παρακολούθηση των τιμών για εμπορεύματα όπως το σιτάρι, ο χρυσός και το πετρέλαιο.

Και όλα αυτά την ώρα, που η όρεξη του κόσμου για σοκολάτα αυξάνεται. Η ζήτηση για κακάο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας ένα τεράστιο έλλειμμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά περισσότερους από 370.000 τόνους φέτος.