Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έρχεται τον Μάρτιο το 17o Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Hotel από τις 15 έως και τις 18 Μαρτίου 2018. Ποιοι θα συμμετάσχουν.

Η Σοφία Χαβελέ που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών «Γίνε και συ εισηγητής», είναι ένα κορίτσι της…διπλανής πόρτας ή μάλλον του διπλανού θρανίου.

Μεγάλη της αγάπη όπως η ίδια λέει η κβαντική φυσική. Γι αυτό άλλωστε και συμμετείχε εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας , σε διεθνές θερινό σχολείο νέων φυσικών στο Perimeter Institute στον Καναδά.

Τη γνωρίσαμε πρόσφατα αφού εντυπωσίασε με την εργασία της γύρω από την «κβαντική εμπλοκή και τη θεωρία του Χάους», η οποία απέσπασε ο πρώτο βραβείο. «Στόχος μου είναι να σπουδάσω Βιοϊατρική» λέει η ίδια εντυπωσιασμένη από τα επιτεύγματα της Μηχανικής Ιατρικής τα τελευταία χρόνια.

Η Σοφία Χαβελέ, ο Αλέξανδρος Τερζόπουλος από το 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου που σαρώνει σε πρωτιές και διακρίσεις παίρνοντας χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Χημείας και σε πανελλήνιους διαγωνισμούς φυσικής και χημείας, ένας 15χρονος μαθητής από την Καβάλα, που κατασκευάζει ένα ρομπότ με το όνομα «Troophy», παιδιά που αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες και ταξιδεύουν μέχρι τη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας Αστροφυσικής στην Ταϋλάνδη, όλοι αυτοί και άλλοι ακόμη μαθητές, νέοι ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής που γίνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 15 έως και τις 18 Μαρτίου 2018.

Με συμμετοχές και από το Διάστημα

Τις εμπειρίες του από τη ζωή του στο Διάστημα, τις δύο διαστημικές πτήσεις που έχει πραγματοποιήσει και τους πέντε διαστημικούς του περιπάτους, θα μοιραστεί με το κοινό ο Αστροναύτης Christer Fuglesang, ο οποίος κατέχει ευρωπαϊκό ρεκόρ για τις διαδρομές.

Η Αστρονομία, η Κοσμολογία, το Διάστημα έχει την τιμητική του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής. Ακαδημαϊκοί όπως ο Σταμάτη Κριμιζής, ο Χαράλαμπος Βάρβογλης, ο Ευστράτιος Θεοδοσίου, διεθνείς διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φυσικών από τα Βαλκάνια Goran Djordjevic και Milan S Dimitrijevic, θα μεταφέρουν στο κοινό εμπειρίες από το… Διάστημα.

Σημαντικές θα είναι και οι ειδικές συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν κυρίως για τους εκπαιδευτικούς με πρωτοποριακά θέματα τα οποία αφορούν στον τρόπο διδασκαλίας των φυσικών επιστημών. Για παράδειγμα θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές που αναπτύχθηκαν κυρίως στο πλαίσιο θερινών σχολείων της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Φυσική και σπορ, η Φυσική στο Λούνα Πάρκ, η Φυσική στην παραλία, η Φυσική στην πισίνα, η Φυσική στο προαύλιο του σχολείου, η Φυσική στο παγοδρόμιο).

Φυσική και Θρησκεία

Σε ξεχωριστή συνεδρία θα αναπτυχθούν πρακτικές που αφορούν στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών σε μαθητές και μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου θα εκδοθεί ειδικός τόμος με τις πιο αξιόλογες προτάσεις διδασκαλίας, εκπαιδευτικά σενάρια και καλές πρακτικές.

Στην κατεύθυνση αυτή αξίζει να υπογραμμισθεί ένας νέος στόχος διδασκαλίας της Φυσικής που περιλαμβάνεται πλέον στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών: Πρόκειται για τη συμβολή των επιστημόνων του 19ου αιώνα στην πρόοδο της ανθρωπότητας μέσω της διδασκαλίας της ιστορίας της Φυσικής και της Φιλοσοφίας των Επιστημών.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Hotel θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από ειδικούς θεολόγους και επιστήμονες φυσικών επιστημών, οι οποίοι θα καταθέσουν ενδιαφέρουσες απόψεις για τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο κορυφαίων πεδίων. Η συμβολή της Φυσικής στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης θα τονιστεί μέσα από ιστορικά γεγονότα και με διερεύνηση στοιχείων από τη σύγχρονη φυσική.