Skip to main content

Θαμπώνει η προοπτική της «καθαρής εξόδου» από τα προγράμματα

Στο οικονομικό επιτελείο, για την ακρίβεια, αντιλαμβάνονται ότι η προοπτική της «καθαρής εξόδου» ξεθωριάζει, για πολλούς και διάφορους λόγους

Ολο και πιο δύσκολα αρχίζουν να γίνονται τα «δημοσιονομικά χωράφια» για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα ενός τέταρτου μνημονίου!

Στο οικονομικό επιτελείο, για την ακρίβεια, αντιλαμβάνονται ότι η προοπτική της «καθαρής εξόδου» ξεθωριάζει, για πολλούς και διάφορους λόγους, γι' αυτό και όπως όλα δείχνουν θα δοθεί μια μάχη οπισθοφυλακής για το «περιτύλιγμα» του νέου προγράμματος, όποιο κι αν είναι αυτό στο τέλος της ημέρας. Δηλαδή, είτε είναι μια προληπτική γραμμή πίστωσης είτε οποιοδήποτε άλλο «μέσο».

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, επιμένουν ότι το κλειδί των εξελίξεων κρατά, για μια ακόμα φορά, η Γερμανία. Κι αυτό γιατί όπως μας διαμηνύεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές μας, η νέα κυβέρνηση της θα αποφασίσει ουσιαστικά για το αν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και με ποιες αρμοδιότητες. Αυτό είναι το σημείο - κλειδί για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης αλλά και της χώρας γενικότερα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα.

Για την ιστορία, να σας πούμε στο σημείο αυτό ότι το Μέγαρο Μαξίμου «παρακαλάει» να φύγει αύριο το πρωί από την Ελλάδα το ΔΝΤ, αν γίνεται. Τι λέει από την πλευρά του το ΔΝΤ; Ότι η γαλλική πρόταση για σύνδεση της ρύθμισης του χρέους με το ΑΕΠ «είναι ενδιαφέρουσα».