Skip to main content

Στη γραμμή εκκίνησης τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ ύψους 370 εκατ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας παρουσίασε τέσσερις δράσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20.

Τέσσερις δράσεις ύψους 370 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020», παρουσιάστηκαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Αναλυτικότερα οι δράσεις:

Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές
Νεοφυής επιχειρηματικότητα
Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Η πρώτη δράση, που αφορά την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδεσης, έχει ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων την 8η Μαρτίου και ακολουθούν οι άλλες τρεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή περίπου 1-1,5 μήνα για να υποβάλλουν την πρότασή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα προγράμματα που αφορούν την αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων για ανάπτυξη σε νέες αγορές και την ενίσχυση των τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν επιλεξιμότητα δαπανών από σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, δηλαδή, ακόμα κι αν ξεκινήσει από τώρα μία σχετική επένδυση, θα μπορέσει να επιδοτηθεί, εάν βεβαίως πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τον χρονοπρογραμματισμό των δράσεων.

Δράση

Ημ. Έναρξης Υποβολής

Ημ. Λήξης Υποβολής

Ημ. Έναρξης Επιλεξιμότητας Δαπανών

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

8/3/2016

15/4/2016

8/3/2016

 

ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

17/3/2016

27/4/2016

17/3/2016

 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 

7/4/2016

20/5/2016

11/2/2016

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ & ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

29/3/2016

17/5/2016

11/2/2016

 

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικές διαφορές των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ σε σχέση με το προηγούμενο: Πρώτον, τα προγράμματα αποτυπώνουν το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εστιάζει σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού. Δεύτερον, για τη σύνταξή τους έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς της. Τρίτον, προάγεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα μέσω μιας στρατηγικής που κινείται σε 3 άξονες, που αφορούν τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων, την καλλιέργεια του περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού για την προσαρμογή στο νέο καινοτομικό περιβάλλον. Τέταρτον, ενισχύονται οι διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου.

Ο υφυπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε για τη φιλοσοφία και τη συμβολή των νέων προσκλήσεων στην αύξηση της πραγματικής απασχόλησης, με σκοπό τη στήριξη όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αναφέρθηκε, επίσης, στις καινοτόμες αλλαγές που εισάγονται στο επίπεδο της διευκόλυνσης των ενδιαφερόμενων και της διαφάνειας στις διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης. «Στη νέα προγραμματική περίοδο εστιάζουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αυτά θα δημιουργήσουν στην πραγματική οικονομία: νέες θέσεις εργασίας, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων πρακτικών, στήριξη νέων παραγωγικών δομών και επιχειρήσεων. Οι τέσσερις νέες προσκλήσεις δίνουν το στίγμα αυτής της νέας συνολικής λογικής», τόνισε ο Υφυπουργός.

Η αναπληρώτρια υπουργός, Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στην απολύτως επιτυχημένη ολοκλήρωση των προγραμμάτων του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι στα καινούργια προγράμματα ΕΣΠΑ έχει ενισχυθεί ο τουρισμός, με έμφαση στην ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Ευχαρίστησε τα στελέχη του Υπουργείου για όλη τη δουλειά που έγινε αλλά και για την αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων Τουρισμού κατά 20 εκατ. ευρώ, που συμφωνήθηκε πρόσφατα. Τέλος, προανήγγειλε ότι και στον δεύτερο γύρο προσκλήσεων θα υπάρχουν δράσεις για τον Τουρισμό.