Skip to main content

Στη Βουλή κατατίθεται ο προϋπολογισμός - Οι 12 νέες επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2018.

Τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018 θα καταθέσει στη Βουλή, στις 18.00 το απόγευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για το 2018.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο τόσο απο τις προβλέψεις του προσχεδίου που είχε κατατεθεί το προηγούμενο μήνα στη Βουλή όσο και από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Παράλληλα θα προβλέπει την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τη υπέρβαση του στόχου του προωτογενούς πλεονάσματος του 2017 καθώς και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων απο τις πρόσφατες θεομηνίες.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να εκτιμηθούν για φέτος στα 48,7 δισ. ευρώ, αισθητά μειωμένα κατά 2,9 δισ. ευρώ συγκριτικά με την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2018 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν στα 50,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την εκτίμηση που είχε γίνει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και κατά περίπου 190 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αναθεωρημένη πρόβλεψη που είχε γίνει στις αρχές Οκτωβρίου με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το «πακέτο» των νέων μέτρων

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που έχει και την έγκριση των δανειστών, περιλαμβάνει 12 νέες επιβαρύνσεις για σχεδόν όλους τους φορολογούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, το «πακέτο» των νέων μέτρων που θα εφαρμοστεί το επόμενο έτος, περιλαμβάνει τα εξής:

1 Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του, με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.

2 Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

3 Τη μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με στόχο την εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

4 Την επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

5 Την κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών, με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκατ. ευρώ.

6 Την επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

    0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
    1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
    3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
    4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,
    0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

7 Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από τη 1/1/2018 στα νησιά των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί) οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

8 Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

9 Την επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία, με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκατ. ευρώ.

10 Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.

11 Την αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές, με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018, 124 εκατ. ευρώ το 2019, 126 εκατ. ευρώ το 2020 και 128 εκατ. ευρώ το 2021.

12 Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την φαρμακευτική  δαπάνη και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγωνιστικά κέντρα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές προκειμένου να εξασφαλίσει την αναβολή ή ακύρωση τεσσάρων φόρων, οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες ανεπισήμως οδεύουν προς αναβολή για ένα ακόμη τρίμηνο.