Skip to main content

S&P: Μείωση ΑΕΠ κατά 20% σε μια 4ετία, εάν υπάρξει Grexit

Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το Ευρωσύστημα, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 20% στην επόμενη τετραετία, εκτιμά ο διεθνήςοίκος αξιολόγησης.

Συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 20% εντός της επόμενης τετραετίας, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, «βλέπει» η Standard & Poor's, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης -την οποία υπολογίζει στο 70% του ελληνικού ΑΕΠ- οι ελληνικές τράπεζες και το σύστημα πληρωμών δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα ήταν κλειστές.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ένα νέο ελληνικό νόμισμα θα υποτιμάτο έναντι του ευρώ και θα οδηγούσε σε διόγκωση της αξίας του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους που έχει νόμισμα αναφοράς το ευρώ, κάτι που θα επιδείνωνε ραγδαία την κατάσταση.

Η Standard & Poor's προβλέπει, δε, ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη θα ήταν σχετικά προστατευμένη, αν και ένα Grexit  θα μπορούσε πιθανόν να πλήξει τις κεφαλαιαγορές και να προκαλέσει αύξηση των αποδόσεων, ιδιαίτερα για τις δημοσιονομικά πιο ευάλωτες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.