Skip to main content

Σουλτς: Η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. είπε ότι λυπάται για την επιλογή των Βρετανών, ωστόσο εξήγησε ότι η επιθυμία τους «πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή».

Η απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα της προηγούμενης Πέμπτης, «πρέπει να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», με την πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ενώ υπογράμμισε ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα δεν ωφελεί κανέναν.

Ο πρόεδρος του Ε.Κ. είπε ότι λυπάται για την επιλογή των Βρετανών, ωστόσο εξήγησε ότι η επιθυμία τους «πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή και να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό». Το Ε.Κ., πρόσθεσε, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στην έκβαση των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία και επομένως, πρέπει «να συμμετάσχει πλήρως σε όλα τα στάδια».

Επίσης, τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει. «Το Ε.Κ. είναι πεπεισμένο ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν. Πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα, να δείξουμε ότι κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αναγνωρίσουμε τους τομείς που πρέπει να μεταρρυθμίσουμε στην ΕΕ αλλά και να έρθουμε πιο κοντά στους πολίτες», συνέχισε ο ίδιος.

Ο κ. Σουλτς στάθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποτελεί «μια από τις βασικές πτυχές της πολιτικής μας όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη», είπε.

Μιλώντας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος του Ε.Κ. καλωσόρισε την ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.