Skip to main content

Σκοπιανό: Πληροφορίες ότι κλειδώνει η ονομασία «Severna Makedonija»

Η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija) είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική επιλογή των δύο μερών.

Για νέα ανατροπή της στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά την απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας "Gorna (Upper) Macedonia” ("Άνω Μακεδονία"), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά κάνει λόγο το hellasjournal.com, του Μιχάλη Ιγνατίου.

Διπλωματική πηγή που μίλησε στο hellasjournal.com ανέφερε ότι μέχρι τις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, δεν αποκλείονται και άλλες ανατροπές.

Επικαλούμενο πληροφορίες, το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι αφού και ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η ονομασία "Nova Macedonia" ("Νέα Μακεδονία") δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", ("Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι η ονομασία ("Republika Severna Makedonija”) περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς.

Σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ - ΜΠΕ, συνεχίζεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

Πριν από λίγο έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Χθες Πέμπτη, και οι δύο πλευρές δεν προέβησαν σε δηλώσεις τηρώντας μία προσεκτική στάση. Μιλώντας την Τετάρτη, 23 Μαΐου, σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η σκοπιανή πλευρά, ενώ ερωτώμενος εάν η διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μία ή δύο μέρες, είχε απαντήσει ότι "αυτό θα το δούμε".

Σήμερα το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.