Skip to main content

Σύνδεσμος Επιχειρηματιών για σχέδιο ανάπτυξης: Όνειρο θερινής νυκτός

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης Ιωάννης Φωτιάδης επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα γενικόλογο σχέδιο επί χάρτου»

Για ευχολόγιο ανάπτυξης κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης Φωτιάδης με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για την «ολιστική στρατηγική ανάπτυξης» που περιλαμβάνει 117 στόχους για την ολοκλήρωση ισάριθμων μεταρρυθμίσεων. 

«Με ένα… ευχολόγιο ανάπτυξης επιχειρεί η κυβέρνηση να… ξορκίσει την κατάρρευση της αγοράς και τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά», επισημαίνει ο κ. Φωτιάδης.

Ο κ. Φωτιάδης επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα γενικόλογο σχέδιο επί χάρτου –εννοείται υπό την αίρεση των δανειστών- με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει… πόντους στο επικοινωνιακό πεδίο ανοίγοντας εμμέσως πλην σαφώς τον προεκλογικό αγώνα για τις επόμενες εθνικές –και όχι μόνο- εκλογές». Την ίδια ώρα, προσθέτει ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, «οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνονται, οι ασφαλιστικές εισφορές συνθλίβουν τον επαγγελματικό κόσμο, το υψηλό κόστος παραγωγής ‘’βουλιάζει’’ την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μπλοκάροντας την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι πλειστηριασμοί απειλούν τους μισούς και πλέον Έλληνες και ο εξωδικαστικός μηχανισμός προχωρά με ρυθμούς… χελώνας».

«Μέχρι να ολοκληρωθούν οι 117 στόχοι της κυβέρνησης η αγορά θα έχει νεκρώσει οριστικά. Δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο», προθέτει ο κ. Φωτιάδης ο οποίος καλεί τους αρμόδιους υπουργούς και τα κόμματα της συγκυβέρνησης να αφήσουν μεγάλα λόγια και τα φιλόδοξα, γενικόλογα και χωρίς σαφή χρονοδιαγράμματα σχέδια και να αφουγκραστούν την ίδια την αγορά δίνοντας άμεσα λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και προχωρώντας άμεσα στα εξής:

-στη μείωση των συντελεστών φορολόγησης με παράλληλη απλοποίηση του συστήματος το οποίο πρέπει επιτέλους να αποτελεί ένα σταθερό πλαίσιο σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας και δεν αιφνιδιάζει τους επιχειρηματίες, τους εν δυνάμει επενδυτές αλλά και τα φυσικά πρόσωπα,
-στη μείωση του ΦΠΑ
-στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
-στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους παραγωγής
-στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών
-στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν αναδειχθεί σε μια άτυπη μορφή φορολόγησης εισοδήματος
-στην ουσιαστική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις
-στη λήψη μέτρων που θα αναθερμάνουν την οικοδομική δραστηριότητα η οποία έχει «νεκρώσει»
-στην πλήρη άρση των capital controls
-στη μείωση των επιτοκίων
-σε αλλαγές στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και στην άμεση επίλυση του ‘’βραχνά’’ των ‘’κόκκινων δανείων’’
-στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που έχει χαρακτηριστεί –και από τους κυβερνητικούς εταίρους όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση- ως ο πλέον άδικος και παράλογος φόρος
-Στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία ενός ουσιαστικού onestopshop για σημαντικές ξένες και εγχώριες επενδύσεις,

Όνειρο θερινής νυκτός…

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η εμπειρία των τελευταίων 10 χρόνων  έχει καταδείξει πως ανάπτυξη με υπερφορολόγηση δεν γίνεται και πως η ‘’συνταγή’’ της αύξησης των φόρων και της επιβολής νέων είναι αδιέξοδη», υπογράμμισε ο κ. Φωτιάδης επισημαίνοντας παράλληλα πως «όσο συνεχίζονται η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων τόσο απομακρύνεται ο στόχος της ανάπτυξης και της ευημερίας για τον τόπο και την κοινωνία καθιστώντας τα 117 σημεία του νέου κυβερνητικού σχεδίου ‘’όνειρο θερινής νυκτός’’ με… άρωμα εκλογών».