Skip to main content

Σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων από 27% έως 55%

Υπό τον φόβο μιας χρεοκοπίας, αναλυτές εξηγούν στο Bloomberg πως η χώρα, αναγκαστικά, θα οδηγηθεί σε κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Σα να μην έφτανε το σφράγισμα των τραπεζών, τα capital controls και το φάντασμα της χρεοκοπίας, αναλυτές που μιλούν στο πρακτορείο Bloomberg φέρνουν, ανοικτά πλέον, το κούρεμα των καταθέσεων στο τραπέζι, ως το μοναδικό εναπομείναν βήμα για την επιβίωση των τραπεζών.

Η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Η ρευστότητα δείχνει να επαρκεί μόνο για λίγες ημέρες μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και η μη ύπαρξη προγράμματος για την Ελλάδα σημαίνει στάση της βοήθειας από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες μέσω ELA και -ακόμη χειρότερα- απαίτηση των δανείων.

Επικαλούμενη αναλυτές που μιλούν στο Bloomberg, η εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζει πως, στην περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας, το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90% και, επομένως, οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις αντίστοιχες με 33 ή 67 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ταμεία των τραπεζών.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας, αναμένεται να επηρεαστούν από το 27% ως το 55% των καταθέσεων.

Εντούτοις, έως σήμερα, το κούρεμα των ενεχύρων βρίσκεται περίπου στο 23%, με το Bloomberg να επισημαίνει πως ανάγκη κουρέματος προκύπτει μόνο εάν το κούρεμα ξεπεράσει το 60%.

Μπορεί, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, να προέβη στη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για bail in των τραπεζών, μολαταύτα δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν τις τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ τις τελευταίες ημέρες, εν μέρει δικαιολογημένα, καθώς την περασμένη Κυριακή υποστήριζε πως δεν τίθεται θέμα capital controls, κάτι που τελικά έγινε σκληρή πραγματικότητα λίγες ώρες αργότερα, τη Δευτέρα.