Skip to main content

Σε Εύοσμο και Καβαλάρι τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες από την Ειδομένη

Σε λειτουργία τίθενται δέκα χώροι, έτοιμοι άλλοι τρεις και πληροφορίες για άλλους τέσσερις προς ενοικίαση στο νομό Θεσσαλονίκης.

Στα 13 φτάνουν ήδη τα λειτουργούντα κέντρα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά ξενοδοχεία και διαμερίσματα που ήδη φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων σε όλο το νομό. Και ο αριθμός θα αυξηθεί κι άλλο, δεδομένου ότι γίνονται διαρκώς μισθώσεις εγκαταλειμμένων εργοστασίων σε όλο το νομό και μετατροπές τους σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Ήδη άλλο ένα βιομηχανοστάσιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη και άλλα ένα έως τρία στη δυτική φέρονται να είναι τα επόμενα που θα διαμορφωθούν γι' αυτό το σκοπό.

Σήμερα, λεωφορεία από την Ειδομένη αποβιβάζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην πρώην SOFTEX, στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, σε απόσταση 500 μέτρων από τις Δικαστικές Φυλακές των Διαβατών, αλλά και στην πρώην SINATEX, στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά και σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου και επτά από τον οικισμό του Καβαλαρίου.

Τα πρώτα λεωφορεία έχουν ήδη μεταφέρει πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί.

Οι δημοτικές αρχές αντιδρούν, όπως και αρκετοί κάτοικοι, κυρίως για τον συνεχιζόμενο αιφνιδιασμό και την ανύπαρκτη επίσημη ενημέρωση και συνεννόηση, όμως δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις. Εξάλλου, οι κάτοικοι ζητούν κυρίως να ληφθούν επαρκή μέτρα ασφάλειας, τόσο των ιδίων, όσο και των προσφύγων και μεταναστών και επισημαίνουν το πρόβλημα της ελλιπούς και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτης αστυνόμευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το απόγευμα συνεδριάζουν στην περιοχή του Λαγκαδά τα τοπικά συμβούλια, τόσο του Καβαλαρίου, όσο και του Αγίου Βασιλείου, καθώς υπάρχει πληροφόρηση (κυρίως φήμες) ότι επίκειται μίσθωση κι άλλου ενός χώρου στην περιοχή του Καβαλαρίου (παλιό εργοστάσιο Βουλινού), αλλά και ενός αντίστοιχου χώρου κοντά στην Άσσηρο ή και τα Λαγυνά.

«Από τους κατοίκους δεν υπάρχει καμιά αντίδραση απέναντι στους πρόσφυγες. Τι αντίδραση να έχουμε απέναντι σε τόσο ταλαιπωρημένους ανθρώπους; Εμείς είμαστε διατεθειμένοι και να βοηθήσουμε και να αποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους, όμως υπό ορισμένες προϋποθέσεις, για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Πολιτεία. Όταν δεν ενημερώνει κανέναν και χωρίς να δει τις συνθήκες σε μια περιοχή 'πετάει' ανθρώπους σε ένα παλιό εργοστάσιο με μονομερή απόφαση είναι λογικό να υπάρχει οργή. Στα Λαγκαδίκια ζήτησαν οι κάτοικοι περισσότερη αστυνόμευση κι ακόμη περιμένουν... Τώρα στη δική μας περιοχή, όπου αποφάσισαν να κάνουν κέντρο την πρώην SINATEX, ο χώρος υπάγεται στο Ζαγκλιβέρι όπου δεν υπάρχει περιπολικό της Αστυνομίας. Για να επιληφθεί η Αστυνομία ενός ζητήματος ασφάλειας πρέπει το περιπολικό να έρθει από την Ασπροβάλτα, που είναι σε απόσταση 80 χλμ.», είπε στη Voria.gr ο τοπικός σύμβουλος Αγίου Βασιλείου, Δημήτρης Ρωσσίας.

Ανάλογη είναι η εικόνα που επικρατεί και σε άλλες περιοχές όπου έχουν στηθεί χώροι φιλοξενίας προσφύγων.

Πλέον σε λειτουργία είναι δέκα χώροι σε: Διαβατά – στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» (δήμος Δέλτα), Λιμάνι (δήμος Θεσσαλονίκης), Λαγκαδίκια – στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» (δήμος Λαγκαδά), πρώην EXALKA (δήμος Ωραιοκάστρου), Βαγιοχώρι – πρώην εργοτάξιο «Εγνατία Οδός ΑΕ» (δήμος Βόλβης), πρώην βυρσοδεψείο «Καραμανλή» (δήμος Δέλτα), πρώην εταιρία logistics Fraport κοντά στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου (δήμος Δέλτα), πρώην ΑΛΕΞΥΛ – αγρόκτημα Αλεξιάδη στο Δερβένι και τη Λητή (δήμος Ωραιοκάστρου), πρώην SOFTEX (δήμος Κορδελιού Ευόσμου), πρώην SINATEX στον Άγιο Βασίλειο – Καβαλάρι (δήμος Λαγκαδά).

Παράλληλα έχουν ενοικιαστεί και θα λειτουργήσουν ως αντίστοιχα κέντρα (είναι θέμα χρόνου) τρεις χώροι: η πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Καλοχώρι (δήμος Δέλτα), το τριώροφο κτήριο που ήταν παλιό κέντρο ανακύκλωσης στην Ευκαρπία (δήμος Παύλου Μελά), οι παλιές σιταποθήκες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στη στροφή Σουρωτής – πρώην αποθήκη «Κορδογιάννη» (δήμος Θέρμης).

Προς αξιολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας χώρος στα Βασιλικά, ένας χώρος στο Καβαλάρι, ένας χώρος στην Άσσηρο και ένας στα Λαγυνά.