Skip to main content

Πρωτοπόροι και ουραγοί στην προστασία του κλίματος

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν σήμερα την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία του κλίματος

Ο πλανήτης φαίνεται να έχει πλέον ευαισθητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό: οι 56 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημειώνουν πλέον σημαντική πρόοδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ερευνητικού Ινστιτούτου NewClimate, της περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch αλλά και του Climate Action Network οι εν λόγω χώρες εξελίσσονται ικανοποιητικά στα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της ενεργειακής απόδοσης, ακόμη και αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η νέαετήσια παγκόσμια κατάταξη για την προστασία του κλίματος που συνέταξαν οι τρεις οργανισμοί όμως καταδεικνύει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί και ο βαθμός υλοποίησής τους δεν επαρκούν για να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους δυο βαθμούς Κελσίου.

Κενές οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης

Η κατάταξη των χωρών στον σχετικό πίνακα γίνεται βάσει των κατά κεφαλήν εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της κατανάλωσης ενέργειας, του ποσοστού των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας αλλά και των πολιτικών μέτρων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Όπως και την περασμένη χρονιά έτσι και φέτος οι ειδικοί άφησαν κενές τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης που βαθμολογούνται με «πολύ καλά» αφού καμία χώρα στον πλανήτη δεν κάνει αρκετά προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους δυο και ει δυνατόν στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου.

Με «καλά» βαθμολογούνται συνολικά 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Μεγ. Βρετανία, η Φινλανδία και η Λετονία. Στις χώρες αυτές καταγράφεται σημαντική αύξηση του ποσοστού χρήσης των ΑΠΕ αλλά και σημαντικός περιορισμός της χρήσης του άνθρακα.

Καταλαμβάνοντας την 6η θέση το Μαρόκο βρίσκεται ουσιαστικά στην τρίτη θέση. Η βορειοαφρικανική χώρα προχωρά τα τελευταία χρόνια σε μαζικές επενδύσεις στις πράσινες μορφές ενέργειας, έχει χαμηλά κατά κεφαλήν επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας ενώ ηγείται της κατάταξης στο πεδίο της υλοποίησης φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών, όπως αναφέρει η έκθεση.

Στην 39η θέση η Ελλάδα

Σε πρωτοπόρο όσον αφορά την προστασία του κλίματος εξελίσσεται και η Ινδία που καταλαμβάνει την 14η θέση. Η ασιατική χώρα έχει χαμηλά κατά κεφαλήν επίπεδα εκπομπών ρύπων, έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους στο πεδίο των ΑΠΕ ενώ προτίθεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση αφού από το 2030 το Νέο Δελχί σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση κινητήρων καύσης.
Η Γερμανία καταλάμβανε μέχρι και πριν από 10 χρόνια μια από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο έχει υποχωρήσει αρκετά και πλέον βρίσκεται στην 22η θέση και αποσπά το βαθμό «μέτρια».

Υπάρχουν φυσικά και χειρότερα. Τις χώρες που βαθμολογούνται με «μέτρια», όπως τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Κύπρο ακολουθούν εκείνες, οι επιδόσεις των οποίων κρίνονται «κακές». Μεταξύ αυτών η Ισπανία που βρίσκεται στην 38η, η Ελλάδα στην 39η και η Κίνα που έπεται στην 41η θέση. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το Πεκίνο επενδύει τα τελευταία χρόνια όσο καμία άλλη στις ΑΠΕ ενώ συγκαταλέγεται και στους πρωτοπόρους στο πεδίο της υλοποίησης πολιτικών μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Ακολουθούν οι χώρες που κάνουν ακόμη λιγότερα για την προστασία του κλίματος. Ως «πολύ κακές» χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις μεταξύ άλλων της Τουρκίας, του Καναδά, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Γκέρο Ρύτερ / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle