Skip to main content

Πρώτη νίκη Τσίπρα: Έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθη δι' ανατάσεως της χειρός με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς να γίνει καταμέτρηση.

Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο αποφάσισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία εκρηκτική συνεδρίαση που από πολλούς θεωρείται προοίμιο της διάσπασης του κυβερνώντος κόμματος.

Η απόφαση, που αποτελεί την πρώτη εσωκομματική νίκη του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συμφωνία με τους  Ευρωπαίους εταίρους, ελήφθη δι' ανατάσεως της χειρός με ευρεία πλειοψηφία και χωρίς να γίνει καταμέτρηση.

Οι επιλογές που τέθηκαν σε ψηφοφορία ήταν τελικώς δύο: Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο, όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ή διαρκές συνέδριο στις αρχές του Αυγούστου, όπως ζητούσε η Αριστερή Πλατφόρμα. Ο πρωθυπουργός ήθελε έκτακτο συνέδριο μετά τη συμφωνία, εξέλιξη που πλέον δρομολογείται, σε αντίθεση με την Αριστερή Πλατφόρμα που ήθελε διαρκές συνέδριο τώρα για να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Η συνεδρίαση της ΚΕ διήρκεσε περίπου 12 ώρες. Οι τοποθετήσεις των μελών συνεχίζονταν έως τις 11 το βράδυ, ώσπου ελήφθη απόφαση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Έτσι, μετά από πρόταση του προεδρείου, αποφασίστηκε ότι οι ομιλίες θα ολοκληρωθούν με την τοποθέτηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος πρότεινε έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβρη.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στην ΚΕ «να αποφασίσει υπέρ ενός ανοιχτού, συντεταγμένου δημοκρατικού συνεδρίου, ενός έκτακτου συνεδρίου το Σεπτέμβρη ώστε να λήξουμε το σύνολο της ατζέντας και να απαντήσουμε στα κρίσιμα στρατηγικά ερωτήματα που τίθενται».

Ο κ. Τσίπρας έδειξε επίσης τον δρόμο του άμεσου εσωκομματικού δημοψηφίσματος, εάν τελικά οι διαφωνούντες επέμειναν να κριθεί άμεσα η απόφαση της  κυβέρνησης να διαπραγματευτεί για να υπογράψει το νέο μνημόνιο.

Η επιλογή ωστόσο του δημοψηφίσματος υποχώρησε γρήγορα κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ και δεν τέθηκαν καν σε ψηφοφορία.