Skip to main content

Προσφυγόπουλα και Ελληνόπουλα χορεύουν τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» (vid)

Μηνύματα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και πολυπολιτισμικότητας έδωσαν μαθητές δημοτικού, στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας στην Θεσσαλονίκη.

Έναν ελληνικό και έναν συριακό παραδοσιακό χορό χόρεψαν πιασμένα χέρι χέρι ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, μαθητές του 67ου δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, στην 5η Γιορτή Πολυγλωσσίας που ξεκίνησε σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή δράση ήταν το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του '16, όταν υποδεχτήκαμε 30 περίπου προσφυγόπουλα από την Συρία στο σχολείο», δήλωσε στη Voria.gr ο Δημήτρης Γουλής, διευθυντής του 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. «Σήμερα γεμίσαμε με χαρά, βλέποντας τα προσφυγάκια και τους μαθητές του πρωινού κύκλου και του ολοήμερου να χορεύουν και να τραγουδάν όλοι μαζί», τόνισε ο ίδιος.

Τα παιδιά του ολοήμερου χόρεψαν έναν ελληνικό παραδοσιακό χορό, «Τα παιδιά της Σαμαρίνας» και έναν συριακό όλοι μαζί, ενώ τραγούδησαν και χαρούμενα τραγούδια υμνόντας την ενότητα, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. 

Δείτε «Τα παιδιά της Σαμαρίνας»:

Δείτε τον συριακό χορό:

Παράλληλα, ο κ. Γουλής τόνισε πως στο έργο αυτό ήταν σπουδαία η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου και ότι «μέσω αυτής της δράσης αποδεικνύεται πως μόνο μέσα από την τέχνη μπορούμε να έρθουμε κοντά ο ένας με τον άλλον».

«Τα παιδιά χάρη σε αυτήν την προσπάθεια, πέρασαν από την επιφυλακτικότητα στην αποδοχή και τον ενθουσιασμό», κατέληξε.

Η Γιορτή Πολυγλωσσίας, διεξάγεται φέτος για πέμπτη χρονιά στην Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή 100 φορέων και την υποστήριξη του δήμου και έχει ως στόχο να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχεδόν 200 δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, πολυγλωσσικά εργαστήρια και διάφορα άλλα projects.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δημαρέλος, ανέφερε πως η προσπάθεια γίνεται για να γίνει πράξη ότι «Κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα, όσα υπάρχει η Θεσσαλονίκη».

«Με πολύ μεγάλη χαρά συνδιοργανώνουμε αυτήν την γιορτή, από κοινού με ανθρώπους που έχουν βάλει πολύ μεράκι για να γίνει η διοργάνωση», επεσήμανε και κατέληξε πως «ελπίζουμε αυτή η γιορτή για τη γλώσσα των εθνών να γίνει ένας θεσμός για την πόλη, με τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων από ακόμα περισσότερες πόλεις και χώρες».

 Μαθητές του Αρμένικου Σχολείου Θεσσαλονίκης χορεύουν αρμένικους χορούς