Skip to main content

Πρόγραμμα εκδηλώσεων του τριημέρου στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών του δήμου στη λεωφόρο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής διοργανώνει αυτή την εβδομάδα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή τόσο τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και την εορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, όσο και της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί και φασίστες κατακτητές.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, με λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια, στις 6.15 θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου Συκεών και στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει Εσπερινός και Παράκλησις του Αγίου Δημητρίου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στις 10.30 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης (Παναγή Τσαλδάρη 14) και στις 11.00 θα γίνει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Θα ακολουθήσουν, στον ίδιο χώρο, στις 11.15 τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων και στις 11.45 θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, προσκόπων, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Νομικών Προσώπων και συλλόγων του δήμου στη λεωφόρο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

Η Απελευθέρωση από τους ναζί

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων ολοκληρώνεται την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης (30 Οκτωβρίου) από τους ναζί κατακτητές.

Η εκδήλωση, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από τον πρώην δήμο Συκεών και πραγματοποιείται αδιάλειπτα έως και σήμερα, θα γίνει στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δημοτική Ενότητα Συκεών (Κανάρη και Ομήρου) και θα αρχίσει στις 11 το πρωί. Σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν, όπως κάθε χρόνο, αντιστασιακές οργανώσεις και σχολεία της περιοχής, με τους μαθητές να απαγγέλλουν ποιήματα και τραγούδια υπό τη συνοδεία της μπάντας του Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.