Skip to main content

Πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για φυσικό αέριο στη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση του διανομέα φυσικού αερίου Balkan, κοντά στην πόλη Βάρνα, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας

Βουλγαρία είναι μια χώρα κλειδί στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα και έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει ένα ισχυρό κόμβο φυσικού αερίου, ο οποίος θα επιτρέψει τη χρήση των διαφόρων πηγών της πρώτης αυτής ύλης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας".

Με αυτά τα λόγια ενθάρρυνσης, ο κομισάριος, για το κλίμα και την ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ανακοίνωσε, στη Σόφια, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση του διανομέα φυσικού αερίου Balkan, κοντά στην πόλη Βάρνα, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την Βουλγαρική Ραδιοφωνία, η βουλγαρική κυβέρνηση έργο καταβάλει προσπάθειες, για το σχέδιο αυτό, εδώ περίπου ένα χρόνο με τη φιλοδοξία της να γίνει η χώρα ένας διανομέας φυσικού αερίου για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε, επίσης, ότι σ’ αυτό το κομβικό σημείο αερίου "είναι ευπρόσδεκτο και το ρωσικό φυσικό αέριο", εάν και εφόσον η Ρωσία συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Είναι, άραγε, τυχαίο που «κλείνει το μάτι» στη Μόσχα;

Επί του παρόντος, οι βουλγαρικές ανάγκες, σε φυσικό αέριο, καλύπτονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει μέσω αγωγών που διέρχονται μέσα από την ταραγμένη Ουκρανία. Ακόμα δεν ξεχάστηκε ο παγωμένος χειμώνας του 2009, όταν, την 1η του Ιανουαρίου, η Ρωσία σταμάτησε εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, επικαλούμενη παλαιά χρέη, και την επόμενη μέρα το Κίεβο σταμάτησε την διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σόφια χαιρέτισε με ενθουσιασμό το σχέδιο κατασκευής του ρώσο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο υποτίθεται ότι θα μετέφερε το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και, στη συνέχεια, μέσω του εδάφους της Βουλγαρίας παρακάμπτοντας έτσι την Ουκρανία.

Τον Ιούνιο του 2014, ωστόσο, η βουλγαρική κυβέρνηση, υπό την πίεση από των Βρυξελλών, αρνήθηκε να συμμετάσχει στο έργο και έστειλε το South Stream στην ιστορία. Η ιδέα της Μόσχας για εναλλακτική διαδρομή μέσω της Τουρκίας, χάλασε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού πάνω από τη Συρία η οποία πάγωσε, στο έπακρο, τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Η ιδέα της δημιουργίας ενός διανομέα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, είναι υπέροχη. Αλλά από πού θα έρθει η πρώτη ύλη; Οι γειτονικές χώρες δεν έχουν πλούτο ιδίων φυσικών πόρων και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα βουλγαρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, είναι ακόμα στα σκαριά. Προφανώς το έργο θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Ίσως αυτό εξηγεί το «κλείσιμο του ματιού» των Βρυξελλών και της Σόφιας, προς την Μόσχα.

Το πράσινο φως για τον κόμβο διανομής Balkan, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα σήμα για την επανεκκίνηση του δύσμοιρου αγωγού South Stream, ή ως η αρχή ενός νέου έργου μεταφοράς φυσικού αερίου, του South Stream-2. Όχι τυχαία, ενώ στη Σόφια, ο Μπορίσοφ και ο Κανέτε απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, από τη Μόσχα ήρθε η είδηση της πιθανής ένταξης της Βουλγαρίας ως χώρας διαμετακόμισης, σε ένα σχέδιο για ένα νέο αγωγό.

"Η Βουλγαρία είναι μια χώρα από την οποία, προφανώς, θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου. Από τη Ρωσία, μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, στην Βουλγαρία κι από εκεί στην Ελλάδα και την Ιταλία." Αυτό δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοφ, βοηθός του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η ρωσική εταιρεία Gazprom, η ελληνική ΔΕΠΑ και η γάλλο-ιταλική Edison υπέγραψαν μνημόνιο για την κατασκευή της νότιας διαδρομής προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αυτό εξηγεί όλες τις προσπάθειες για την κατασκευή διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας και την κατασκευή του κομβικού έργου στην Βάρνα.

Σε ευρύτερο πλαίσιο, το παζλ των δεινών του φυσικού αερίου της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να σημαίνει αναθέρμανση των σχέσεών τους, μετά τις αναταράξεις γύρω από την κρίση στην Ουκρανία. Από τη μια πλευρά, οι Βρυξέλλες καταλαβαίνουν, όλο και περισσότερο, ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας έχουν χάσει το νόημά τους.

Από την άλλη πλευρά, το Κρεμλίνο έχει συνειδητοποιήσει, ότι για να πουλάει και να κερδίζει από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα πρέπει να τηρεί, πάω από όλα, τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας, η Βουλγαρία μπορεί να αποκομίσει μεγάλα οφέλη.