Skip to main content

Πόσο μεγάλο είναι πραγματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων

Πώς σχολιάζουν το άνοιγμα των NPL's τραπεζικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ουσία και το βάθος του ζητήματος.

Πόσο μεγάλο είναι τελικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα; Και γιατί οι θεσμοί πιέζουν τόσο πολύ για την άμεση διευθέτηση του προβλήματος, ενώ και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αντιλαμβάνονται ότι αν δεν κάνουν κάτι σύντομα, τότε κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν;

Σύμφωνα με πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν την ουσία και το βάθος του ζητήματος, αυτή τη στιγμή το άνοιγμα που έχει συνολικά το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα NPLs υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ. Πώς προκύπτει αυτό το νούμερο; Προσέξτε:

α) το σύνολο των κόκκινων δανείων φτάνει στα 100 δισ. ευρώ

β) οι καλύψεις τους υπολογίζονται στο 50%, δηλαδή σε 50 δισ. ευρώ

γ) αν πουληθούν όλα, υπολογίζεται ότι θα εξασφαλισθούν περί τα 20 δις ευρώ

Κατά συνέπεια, προκύπτει ότι υπάρχει ένα «άνοιγμα» της τάξης των 30 δις ευρώ, το οποίο οι θεσμοί θα δεχθούν να καλύψουν μόνο αν η ελληνική πλευρά κινηθεί δραστικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γι' αυτό και της ασκούνται τόσο μεγάλες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και τόσες προειδοποιήσεις για το τι μπορεί να συνεπάγεται η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, που ούτως ή άλλως είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις της χώρας.