Skip to main content

Πώς ψήφισε η Α' Θεσσαλονίκης: Χαμένοι και κερδισμένοι - Κάστρα και τρύπες για τα 8 κόμματα

Τα κοινά χαρακτηριστικά και οι μεγάλες διαφορές σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Πώς τα πήγαν τα κόμματα σε σχέση με τον Μάιο. Ποιες είναι οι δυνάμεις τους. Πίνακας με τα αποτελέσματα

Σημαντικές διαφοροποιήσεις εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος προέκυψαν στις επιλογές των ψηφοφόρων στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Διαφοροποιήσεις, οι οποίες αποτελούν ποιοτικό χαρακτηριστικό της ψήφου και οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα σε όσους αξιολογούν τα εκλογικά αποτελέσματα και ειδικά στους κομματικούς μηχανισμούς.

Στις ομοιότητες και τα γενικά κοινά χαρακτηριστικά των κομμάτων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα (και στους έξι δήμους) περιλαμβάνονται:

-Πρώτο κόμμα σε όλους τους δήμους είναι η Νέα Δημοκρατία και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

-Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε την εκλογική δύναμη του Μαΐου και η όποια πολύ μικρή βελτίωση προήλθε από τον μεγαλύτερο δήμο, τον δήμο Θεσσαλονίκης.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε απώλειες ποσοστών σε όλους τους δήμους.

-Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διατήρησε τα ποσοστά του Μαΐου και τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας σημειακές βελτιώσεις.

-Το ΚΚΕ βελτίωσε και στους έξι δήμους τα εκλογικά ποσοστά του συγκριτικά με τον Μάιο.

-Οι Σπαρτιάτες είναι πιο δυνατοί δυτικά, παρά κεντροανατολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα.

-Η Ελληνική Λύση διατήρησε σταθερά τα ποσοστά της σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

-Σάρωσε παντού η Νίκη, καθώς σημείωσε σημαντική άνοδο σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα σε σχέση με τον Μάιο.

-Σχεδόν σταθερή η Πλεύση Ελευθερίας.

Δυτική Θεσσαλονίκη

Η δυτική Θεσσαλονίκη (δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά) εμφανίζει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, από τα οποία μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

Κατ' αρχήν όγδοο και τελευταίο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα στην περιοχή είναι η Πλεύση Ελευθερίας, που καταλαμβάνει την τελευταία θέση και στους τέσσερις δήμους. Πρώτη παντού η ΝΔ, με βελτίωση όμως των ποσοστών της, αν και μικρή, και δεύτερος παντού ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με σημαντικές απώλειες όμως σε ποσοστά σε σύγκριση πάντα με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εντυπωσιακή είναι η εμφάνιση της Ελληνικής Λύσης, που είναι τρίτο κόμμα στους τρεις από τους τέσσερις δήμους (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου και Παύλου Μελά), όμως πέφτει στην πέμπτη θέση στον τέταρτο δήμο (Νεάπολης – Συκεών).

Πολύ δυνατό και το ΚΚΕ στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τέταρτο στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά και πέμπτο στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Σημείωσε και στους τέσσερις δήμους σημαντική αύξηση των ποσοστών του συγκριτικά με τις εκλογές του Μαΐου.

Παρότι σταθεροποίησε ή και αύξησε έστω λίγο τα ποσοστά του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε όλους τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, εντούτοις μόνο στον δήμο Νεάπολης – Συκεών παίρνει την τρίτη θέση, ενώ στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου πέφτει στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση βρίσκεται στους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά.

Οι Σπαρτιάτες έχουν επιτύχει τα καλύτερα ποσοστά τους στο πολεοδομικό συγκρότημα δυτικά. Σε τρεις δήμους είναι έκτη δύναμη, με ποσοστό άνω του 6%, ενώ στον μόνο δήμο που έχουν χαμηλό ποσοστό (4,98%) και λαμβάνουν την έβδομη θέση είναι ο δήμος Νεάπολης – Συκεών.

Στον ίδιο δήμο την έκτη θέση κατέλαβε η Νίκη, που είναι και η καλύτερή της στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς στους άλλους τρεις δήμους είναι έβδομη. Παντού όμως το συγκεκριμένο κόμμα καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση ποσοστών σε σύγκριση με τον Μάιο.

Κεντροανατολικά

Στους δυο άλλους δήμους, Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, τα πράγματα διαφοροποιούνται συγκριτικά με τη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ μικρές, αλλά αξιοπρόσεχτες διαφορές υπάρχουν και ανάμεσά τους.

Στα κοινά χαρακτηριστικά των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς περιλαμβάνονται:

-Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πέμπτο η Ελληνική Λύση, έκτο η Νίκη, έβδομο η Πλεύση Ελευθερίας και όγδοο οι Σπαρτιάτες.

-Αξιοσημείωτη αύξηση των ποσοστών της ΝΔ και στους δυο δήμους, μεγαλύτερη συγκριτικά με τη δυτική Θεσσαλονίκη.

-Σημαντική μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στους δυο δήμους, όχι όμως μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφει το κόμμα στη δυτική Θεσσαλονίκη.

-Πολύ κάτω συγκριτικά με τη δυτική Θεσσαλονίκη οι Σπαρτιάτες, καθώς σε αυτούς τους δυο δήμους καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά τους στο πολεοδομικό συγκρότημα.

-Σταθερά ποσοστά διατήρησαν σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου και στους δυο δήμους δύο κόμματα: Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.

-Σημαντική αύξηση των ποσοστών της Νίκης και στους δυο δήμους.

Στις διαφορές μεταξύ των ψηφοφόρων του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Καλαμαριάς είναι η τρίτη και τέταρτη θέση στην κατάταξη των κομμάτων βάσει της εκλογικής δύναμής τους. Ενώ στον κεντρικό δήμο τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ, στην Καλαμαριά είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Επειδή όμως στον κεντρικό δήμο το ΚΚΕ πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό του πάνω από μισή μονάδα, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερό το ποσοστό του στην Καλαμαριά και με τους δυο δήμους να έχουν το μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, το ΚΚΕ πέτυχε να είναι τρίτο κόμμα συνολικά στην Α' Θεσσαλονίκης.

Ανά κόμμα:

-Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει το καλύτερο εκλογικό ποσοστό της στον δήμο Θεσσαλονίκης, βελτιωμένο μάλιστα κατά μιάμιση μονάδα σε σχέση με τον Μάιο. Το χειρότερο ποσοστό της είναι και πάλι στον δήμο Παύλου Μελά, ενώ συνολικά τα ποσοστά της είναι κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό, που έλαβε. Πλέον όμως είναι κυρίαρχη δύναμη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και φυσικά στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου το 2019 είδε την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Προφανώς και οι μεγαλύτερες δυνάμεις της ωστόσο συγκεντρώνονται στο κεντροανατολικό κομμάτι της πόλης.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφει το χειρότερο ποσοστό του στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου η απόστασή του από την τρίτη Ελληνική Λύση είναι μόλις δυόμιση μονάδες... Ο καλύτερος δήμος του κόμματος (σε ποσοστό) είναι ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπως και τον Μάιο, πλην όμως καταγράφει σημαντικές απώλειες (τις μεγαλύτερες), άνω των δυο μονάδων και στους έξι δήμους.

-Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καταγράφει το καλύτερο ποσοστό του στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπου ξεπερνάει το 9%, ενώ ακριβώς σε αυτό το όριο είναι και στον δεύτερο καλύτερο δήμο του, αυτόν της Καλαμαριάς. Στα αξιοπρόσεχτα το γεγονός ότι στον καλύτερό του δήμο το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής περιόρισε το ποσοστό του ελάχιστα σε σύγκριση με τον Μάιο και μάλιστα αυτός είναι ο μόνος δήμος που καταγράφει ποσοστιαίες απώλειες μεταξύ των έξι του πολεοδομικού συγκροτήματος. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι στον μεγαλύτερο δήμο, τον κεντρικό της Θεσσαλονίκης, το κόμμα καταγράφει το χειρότερο ποσοστό του (κάτι που του κόστισε εν πολλοίς την τρίτη θέση), παρά το γεγονός ότι κατόρθωσε ποσοστιαία να διατηρήσει τις δυνάμεις του σε σχέση με τον Μάιο.

-Το ΚΚΕ έχει το καλύτερο ποσοστό του στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, όταν τον Μάιο ο καλύτερος δήμος του ήταν της Καλαμαριάς. Παραμένει χειρότερος δήμος του εκείνος του Κορδελιού – Ευόσμου. Σε όλους τους δήμους σημείωσε αύξηση ποσοστών συγκριτικά με τον Μάιο και σε όλους (πλην Καλαμαριάς) η άνοδος αυτή πλησίασε τη μία μονάδα.

-Οι Σπαρτιάτες κατέγραψαν το καλύτερο ποσοστό τους στον δήμο Παύλου Μελά, όπου πλησίασαν μάλιστα το 7%, ενώ ο χειρότερος δήμος τους είναι της Καλαμαριάς, όπου έπεσαν κάτω από το 4%. Γενικά καλύτερη περιοχή τους είναι η δυτική Θεσσαλονίκη, με χειρότερο δήμο εκεί όμως τον Νεάπολης – Συκεών.

-Η Ελληνική Λύση κατέγραψε θεαματικά ποσοστά στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου στους τρεις από τους τέσσερις δήμους το ποσοστό της είναι διψήφιο, με θεαματικότερη επίδοση στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, όπου σε ποσοστό ξεπέρασε το 12%, όπως και στις εκλογές του Μαΐου. Είχε παντού απώλειες, αλλά πολύ μικρές, εκτός από τον δήμο Καλαμαριάς, όπου παρέμεινε σε σταθερό ποσοστό. Χειρότερος δήμος της είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου μετά βίας ξεπέρασε το 6%, που έτσι κι αλλιώς όμως είναι υψηλότερο ποσοστό από το πανελλαδικό της.

-Το καλύτερο ποσοστό της η Νίκη το κατέγραψε στον δήμο Παύλου Μελά, ενώ συνολικά στη δυτική Θεσσαλονίκη έχει καλές δυνάμεις, σε αντίθεση με την κεντροανατολική Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά της (κάτω του 5%), με χειρότερο δήμο εκείνον της Καλαμαριάς. Παντού αύξησε τα ποσοστά της.

-Η Πλεύση Ελευθερίας έχει αξιοσημείωτη σταθερότητα και κατανομή ψήφων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Παντού έχει πάρει ποσοστό πάνω από 4% και κάτω από 5%. Δεν έχει καλύτερους δήμους και χειρότερους, αλλά τα καλύτερα ποσοστά της (για δεκαδικά) τα καταγράφει στη δυτική Θεσσαλονίκη και το χειρότερο (όπως και τον Μάιο) στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με τα ποσοστά των κομμάτων ανά δήμο στην Α' Θεσσαλονίκης είναι τα εξής (στην παρένθεση το ποσοστό των εκλογών της 21ης Μαΐου):