Skip to main content

Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ άμεσα στο Αιγαίο - Στους Γερμανούς η διοίκηση

Λόγω προσφυγικού - Η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης

Την έλευση ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ, αποτελούμενης από τρία πολεμικά πλοία, άμεσα στο Αιγαίο για να συνδράμει στον τερματισμό της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του αμυντικού στρατιωτικού οργανισμού που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι η ναυτική δύναμη, στην παρούσα φάση υπό γερμανική διοίκηση, θα πραγματοποιήσει αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Aμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης» ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό [η ανάπτυξη της ναυτικής δύναμης] είναι για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον περιορισμό της ροής των προσφύγων και μεταναστών και τη διαχείριση μίας πολύ απαιτητικής κατάστασης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κάνοντας λόγο για «ανθρώπινη τραγωδία».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα τρία πολεμικά πλοία θα παράσχουν «σημαντικές πληροφορίες» στην ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και άλλες αρχές.