Skip to main content

Πιτέλα: Νέα πολιτική φάση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αφού συγχαίρει τον Αντόνιο Ταϊάνι για τη νίκη του, επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρισε μια «νέα σελίδα» στην ιστορία του

Για μια «νέα πολιτική φάση» στην οποία εισήλθε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο ο πρόεδρος των ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, λίγο μετά την εκλογική νίκη του αντιπάλου του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Αντόνιο Ταϊάνι στην Προεδρία της Ευρωβουλής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ευρωβουλής, ο Τζιάνι Πιτέλα, αφού συγχαίρει τον Αντόνιο Ταϊάνι για τη νίκη του, επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρισε μια «νέα σελίδα» στην ιστορία του. Συγκεκριμένα, ο Τζ. Πιτέλα αναφέρει ότι από σήμερα το πολιτικό τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αλλάξει δραματικά με τη δημιουργία ενός νέου «συντηρητικού μπλοκ», στο οποίο η ομάδα του και άλλες προοδευτικές δυνάμεις θα αντιπαλέψουν με εποικοδομητικό τρόπο. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα αποτελεσματικό και θαρραλέο Κοινοβούλιο, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Στόχος μας θα είναι πάντα το καλό της Ευρώπης και των ευρωπαίων πολιτών», αναφέρει ο Τζ. Πιτέλα.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η βελγική εφημερίδα Le Soir, η ανάδειξή του Α. Ταϊάνι βασίστηκε στις ψήφους των ευρωβουλευτών της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, γεγονός που αναγκάζει το νεοεκλεγέντα πρόεδρο να λάβει άμεσα κάποιες αποστάσεις από την φιλοευρωπαϊκή ατζέντα μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΕΛΚ. Παράλληλα, η Soir εκτιμά ότι η αποστολή του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι δύσκολη, καθώς ο ίδιος ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (HB) Syed Kamall, είχε κάνει καμπάνια υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ. Από την πλευρά της, η βελγική Echo σχολιάζει ότι το ΕΚ γίνεται πλέον περισσότερο «ευρωσκεπτικιστικό».