Skip to main content

Lupus in Fabula: Παραμύθια για μεγάλους στο Μπενσουσάν Χαν

Το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στο Μπενσουσάν Χαν από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου από την ομάδα Lupus in Fabula.

Την έχουμε συνδυάσει αποκλειστικά με τα παραμύθια που ακούγαμε μικροί και τις τρομοκρατικές ιστορίες που λέγαμε κάτω από μια λάμπα στα παιδικά πάρτι. Η αφήγηση όμως αποτελεί μια δυναμική, πολύ πιο περίπλοκη τέχνη που στη γέννησή της δημιουργήθηκε από ενήλικους για ενήλικους.

Τη δύναμη της αφηγηματικής τέχνης έχουν βαλθεί να εξερευνήσουν, να δαμάσουν και να χρησιμοποιήσουν τέσσερις Θεσσαλονικείς, μέλη της ομάδας αφήγησης «Lupus in Fabula». Η ομάδα δημιουργήθηκε από τους Γιώργο Αδαμίδη, Μαρίνα Αντωνοπούλου, Ευαγγελία Θεοδωρίδου και Ελένη Καλογιαννίδου το 2015 με βασικό της σκοπό να δημιουργήσει ένα Φεστιβάλ Αφήγησης το οποίο θα μυήσει την πόλη στη συγκεκριμένη τέχνη και τις ποικίλες εφαρμογές που έχει.

Με πείσμα και μεράκι, οι Lupus in Fabula έφτασαν να διοργανώνουν φέτος το τρίτο Φεστιβάλ Αφήγησης, του οποίου το πρόγραμμα υπόσχονται να είναι πιο διευρυμένο και ανανεωμένο από ποτέ.

«Κάθε χρόνο θέλουμε να παρουσιάζουμε περισσότερα πράγματα αλλά και να πειραματιζόμαστε με διαφορετικών ειδών παραστάσεις και θεματικές» δηλώνει στη Voria.gr ο Γιώργος Αδαμίδης, μέλος της ομάδας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται φέτος από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου στο Μπενσουσάν Χαν και στο τριήμερο αυτό θα παρουσιαστούν παραστάσεις και θα διοργανωθούν εργαστήρια με μια μεγάλη γκάμα θεματικών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις ποικίλες εφαρμογές της αφηγηματικής τέχνης παρακολουθώντας από παραστάσεις αφήγησης και παιδικές παραστάσεις μέχρι χοροθέατρο και παραστάσεις με πρωταγωνιστή ένα μουσικό όργανο.

«Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε μια μεγάλη γκάμα παραστάσεων ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα καλλιτεχνικά γούστα. Μέσω των διαφορετικών παραστάσεων τονίζεται εξάλλου η συνομιλία της τέχνης της αφήγησης με άλλες τέχνες όπως η μουσική και η κίνηση» σημειώνει ο κ. Αδαμίδης.

Πέρα όμως της τέχνης καθεαυτής, το Φεστιβάλ επιδιώκει να πρωτοπορεί και στη θεματική, πιάνοντα παράλληλα τον παλμό της κοινωνίας.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, στο φεστιβαλικό πρόγραμμα εντάσσονται παραστάσεις που θα αφορούν στο προσφυγικό αλλά και στην LGBTQI (Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος, Τρανς, Κουίρ, Ιντερσέξ) κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, με τις παραστάσεις θα διοργανώνονται σεμινάρια που απευθύνονται σε ενήλικες που είτε χρησιμοποιούν την τέχνη της αφήγησης για το επάγγελμα τους, όπως δάσκαλοι, είτε ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται για την τέχνη αυτή.

Ήδη ενδιαφέρον για τα εργαστήρια έχουν δηλώσει άτομα από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και τη Θράκης, την Αθήνα και τη Λάρισα. Όπως επισημαίνει ο Γιώργος, το κοινό του Φεστιβάλ μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Ερμηνεύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος όχι μόνο για το Φεστιβάλ αλλά και την ίδια την τέχνη της αφήγησης, ο κ. Αδαμίδης σημειώνει πως η αφήγηση είναι πάνω από όλα μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. «Η αφήγηση φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Καλλιεργεί την ικανότητα του να ακούς αλλά και την υπομονή του να αφουγκράζεσαι. Και βεβαίως το αυτονόητο: η αφήγησης σε βοηθάει να καλλιεργείς τη φαντασία σου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μάλιστα συμπληρώνει ότι τα τελευταία δέκα με είκοσι χρόνια, παρατηρείται επιστροφή με πιο έντεχνο τρόπο στην αφήγηση.  «Έχουμε ξεφύγει από την αφήγηση, όπως την ξέραμε από τη γιαγιά μας, και πλέον τη διανθίζουμε με υποκριτικά στοιχεία»,  τονίζει.

Δείτε πληροφορίες για το φεστιβάλ και την ομάδα εδώ.