Skip to main content

Πάνω από 3.700 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα πριν την κάλπη

Την στιγμή που η χώρα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας αλλά και σε προεκλογική περίοδο, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο του δημοσίου.

Την στιγμή που η χώρα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας αλλά και σε προεκλογική περίοδο κατά την οποία απαγορεύονται οι διορισμοί η κυβέρνηση προχωρά σε όργιο διορισμών που αφορούν 3.761 προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το TheToc, έχουν προχωρήσει σε 3.761 προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.

Οι άμεσες προσλήψεις αφορούν 1.293 σχολικούς φύλακες οι οποίοι επιστρέφουν στους δήμους, 230 υπαλλήλους στο Μετρό και 943 διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ. Παράλληλα η περιφέρεια Αττικής έχει αιτηθεί μόνιμου προσωπικού ενώ έχουν προκηρυχθεί 1.295 θέσεις εποχικού προσωπικού σε δήμους, πανεπιστημιακά ιδρύματα και μουσεία της χώρας, με τις προκηρύξεις να τρέχουν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όπου θα έπρεπε να ανασταλούν βάση της εκλογικής νομοθεσίας.

Στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για όργιο προσλήψεων κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα όπου απαγορεύονται ρητά οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αποτελούν δε τους διορισμούς που είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση σε υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους οι προσλήψεις είναι παράτυπες αφού γίνονται σε προεκλογική περίοδο ενώ θα μπορούσαν ακόμα και να ανασταλούν καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής χρεοκοπίας.

Η απόφαση για τον διορισμό των σχολικών φυλάκων αφορά 1.293 υπαλλήλους, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκπαιδευτικής βαθμίδας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επανέρχονται στους δήμους, με τον ίδιο βαθμό και με το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο που υπηρετούσαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Στον χώρο της Παιδείας αποφασίστηκε ο διορισμός 943 υπαλλήλων διοικητικού προσωπικού στα ΑΕΙ.

Αντίστοιχα οι 230 υπάλληλοι διορίζονται στο Μετρό με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και αφορούν πρώην συμβασιούχους των οποίων είχε λήξει η σύμβασή τους και δεν ανανεώθηκε από το 2010. Ο εσπευσμένος διορισμός προκάλεσε την σύγκρουση μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Αυγενάκη και του του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σπίρτζη. Ο κ. Αυγενάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας κάνοντας λόγο για διορισμούς εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης στην χώρα. «Μετά από 5 μήνες παλινωδιών και ερασιτεχνισμών ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζης και ο Αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Κατρούγκαλος, "περήφανοι και αξιοπρεπείς" κατά τ’ άλλα, επιλέγουν σκανδαλωδώς να υπογράψουν την απόφαση επαναπρόσληψης των 230 απολυμένων, σήμερα, μόλις 3 ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα» αναφέρει ο κ. Αυγενάκης.

Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης απάντησε ότι: «Η κυβέρνηση σέβεται το νόμο με απόλυτο τρόπο και είμαστε περήφανοι που με την εφαρμογή της πολιτικής μας επαναπροσλαμβάνονται εργαζόμενοι, που απολύθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με ανάλγητο και εξοντωτικό τρόπο. Για την ιστορία να θυμίσουμε στον κ. Αυγενάκη, γνωστός για τη συνήθη λαϊκιστική επικοινωνιακή τακτική του, ότι τους συγκεκριμένους απολυμένους τους είχαν προσλάβει με τις γνωστές πελατειακές συνήθειες που εφάρμοσε η παράταξη του και το κόμμα του, η ΝΔ, επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά», επισήμανε.