Skip to main content

Πανικός στους κτηνοτρόφους της K.Μακεδονίας από την οζώδη δερματίτιδα

Απειλούνται τα κοπάδια των βοοειδών της περιοχής καθώς τα κρούσματα εξαπλώνονται. Προληπτικούς εμβολισμούς ζητούν οι αγελαδοτρόφοι και η Περιφέρεια.

Πανικός έχει πιάσει τους αγελαδοτρόφους στη Θεσσαλονίκη, μετά και την αποκάλυψη της προηγούμενης εβδομάδας ότι τα κρούσματα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, δεν περιορίζονται μόνο στον Έβρο, αλλά έφτασαν ήδη στην Καβάλα.

Το πρώτο κρούσμα στο νομό Καβάλας θορύβησε τους αγελαδοτρόφους της περιοχής, που είναι από τις πιο σημαντικές στη χώρα, καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ζωικά κεφάλαια βοοειδών, αλλά και πολλές μονάδες εκτροφής και παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, Γιώργος Κεφαλάς, «αν σκάσει στο νομό Θεσσαλονίκης κρούσμα, τότε όλες οι μονάδες είναι σε κίνδυνο. Δε σώζεται τίποτα. Ζητούμε να μας επιτραπεί ο προληπτικός εμβολιασμός των κοπαδιών άμεσα για να προλάβουμε την καταστροφή. Πρέπει η Πολιτεία να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να λάβει άμεσα μέτρα για να σωθούν τα κοπάδια μας».

Παρά το γεγονός ότι η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών είναι προ των πυλών και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν ήδη κάνει ενημερωτικές ημερίδες και τις αναγκαίες προειδοποιήσεις, προληπτικός εμβολιασμός ακόμη δεν επιτρέπεται.

Τον κίνδυνο αναγνωρίζει και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννης Ταχματζίδης, ο οποίος δήλωσε ότι εδώ και δέκα μέρες συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες κι όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, έχουν ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

«Οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί και λεπτομερείς και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην περιοχή μας. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι η νόσος εξαπλώνεται και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Μας ανησυχεί. Εμείς θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση του ελέγχους κάθε εβδομάδα, αλλά δεν αρκεί», είπε ο κ. Ταχματζίδης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μάλιστα έστειλε ήδη αίτημα, όπως είπε ο κ. Ταχματζίδης, στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί η άδεια για έναρξη των προληπτικών εμβολιασμών για να μην μπει η οζώδης δερματίτιδα στην περιοχή, ζητώντας παράλληλα οδηγίες διαχείρισης του μείζονος προβλήματος για την κτηνοτροφία.

Απάντηση όμως μέχρι σήμερα δεν πήρε...

«Ζητήσαμε να μας χορηγηθούν προληπτικά 20.000 εμβόλια για να προχωρήσουμε σε εμβολιασμούς των κοπαδιών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά ακόμη περιμένουμε. Αν δε μας έρθει η έγκριση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, κάθε περιφερειακή ενότητα θα αναλάβει τα έξοδα για την προμήθεια των εμβολίων και θα ξεκινήσει το ταχύτερο ο προληπτικός εμβολιασμός», τόνισε ο κ. Ταχματζίδης.

Την ίδια ώρα, στενή παρακολούθηση του ζητήματος έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βλέπει επιδημία και ήδη ετοιμάζεται ευρωπαϊκή οδηγία για τη δυνατότητα λήψης γάλακτος από τα εμβολισμένα ζώα για κατανάλωση, καθώς το γάλα είναι ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη γαλακτοβιομηχανία.