Skip to main content

Όταν εκκρεμεί δικαστική υπόθεση από τη δεκαετία του '70!

Όσο καθυστερεί η δικαιοσύνη να βγάλει αποφάσεις, τόσο καθυστερούν και μια σειρά από κρίσιμες πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα της χώρας.

Ακόμα και σήμερα, μετά από τρία μνημόνια και δεκάδες αξιολογήσεις – παρακολουθήσεις (γιατί, στην πραγματικότητα, αυτή την έννοια έχουν) της ελληνικής οικονομίας, το μεγάλο πρόβλημα της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, παραμένει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απειλεί να τινάξει στον αέρα και κάθε προσπάθεια που γίνεται για να ορθοποδήσει η χώρα. Κι αυτό γιατί η δικαιοσύνη ήταν και παραμένει ο κινητήριος μοχλός κάθε ευνομούμενης χώρας. Οσο λοιπόν καθυστερεί να βγάλει αποφάσεις, τόσο καθυστερούν και μια σειρά από κρίσιμες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα, για την επόμενη μέρα της χώρας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια σημαντική διευκρίνιση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Οι αποφάσεις αργούν όχι επειδή δεν τις βγάζουν οι δικαστές, αλλά (κατά κανόνα) γιατί δεν προλαβαίνουν. Όσοι έχουν εικόνα του πώς λειτουργεί σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη, από πλευράς διαθέσιμων μέσων και υποδομής, αλλά και (κυρίως) ανθρώπινου δυναμικού, μπορούν να βεβαιώσουν ότι έχει μείνει στις αρχές της δεκαετίας του '80. Και αν η εισαγωγή της ηλεκτρονικής υπογραφής, για παράδειγμα, παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, η λειτουργία των απλών φωτοτυπικών συνιστά πολυτέλεια.

Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν από μέρα σε μέρα, αν όχι από ώρα σε ώρα, το πλήθος των εκκρεμών υποθέσεων σχηματίζει βουνό, επείγουσες έρευνες καθυστερούν επικίνδυνα και ύπουλες παραγραφές καιροφυλακτούν. Αυτή όμως είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος.

Γιατί υπάρχει και η άλλη, η οικονομική. Το ελληνικό δημόσιο λόγω αυτών των καθυστερήσεων αργεί ναι εισπράξει βεβαιωμένα πρόστιμα, τα οποία ωστόσο είναι προυπολογισμένα. Ελληνικές επιχειρήσεις μπλέκουν σε κυκεώνα φορολογικών και διοικητικών εμπλοκών. Ξένες επενδύσεις κολλάνε από διάφορα «κωλύματα» και κωλύματα. Και η λίστα συνεχίζεται. Μόνο που έτσι, δεν γίνεται δουλειά και κυρίως δεν έρχεται η ανάπτυξη. Για την ιστορία, να σας γράψουμε ότι αυτή τη στιγμή στον Αρειο Πάγο εκκρεμεί υπόθεση από τα τέλη της δεκαετίας του ...70!