Skip to main content

Απαραίτητος ο εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας ο κίνδυνος εκδήλωσης μηνιγγίτιδας τύπου Β αυξάνεται, τονίζει η Αναπ. Καθ. Παιδιατρικής Νεογνολογίας Παρασκευή Καραγιάννη.

O εμβολιασμός για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, ως μορφή πρόληψης, είναι απαραίτητος και αποτελεί υποχρέωση των γονέων για την προστασία των παιδιών τους, αναφέρει σε συνέντευξή της στη Voria.gr, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νεογνολογίας στο ΑΠΘ, Παρασκευή Καραγιάννη. Τα συνολικά 10 κρούσματα της νόσου στη χώρα μας από την αρχή του έτους, εκ των οποίων το ένα κατέληξε προκαλούν ανησυχία. Το πιο πρόσφατο περιστατικό εκδηλώθηκε στις 23 Αυγούστου στην Κρήτη, όπου 3χρονο κοριτσάκι εμφάνισε υψηλό πυρετό και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Το περιστατικό είχε ευτυχώς αίσιο τέλος χάρη στην άμεση αντίδραση της μητέρας και την έγκαιρη διάγνωση της παιδιάτρου.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου αυξάνεται, καθώς, σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΑΠΘ, αυξάνεται ο χρόνος που περνάμε σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Όπως υπογραμμίζει η κυρία Καραγιάννη, πρόκειται για πολύ σοβαρή λοίμωξη με ραγδαία εξέλιξη, συνήθως εντός των 24 ωρών και με υψηλή θνησιμότητα, ενώ όπως αναφέρει, το 87% των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στη χώρα μας προκαλούνται από την οροομάδα τύπου Β.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου διατρέχουν τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους. Τα βρέφη είναι πιθανόν να «κολλήσουν» τη νόσο (από φιλί, βήχα, φτάρνισμα) από έναν ενήλικο, ο οποίος είναι απλά φορέας.

Το 10% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από Μηνιγγίτιδα Β καταλήγουν, ενώ το 20% των επιζώντων υποφέρουν από σοβαρές μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες.

«Πάνω από το 40% των περιστατικών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, εφόσον αυτό εξελιχθεί σε σηψαιμία, έχουν θνησιμότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυρία Καραγιάννη.

Αποτελεσματικό το εμβόλιο

Όπως σημειώνει η κυρία Καραγιάννη, στην Ελλάδα διατίθεται το εμβόλιο κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από το 2013, ενώ από το 2017 έχει ενταχθεί στο Ελληνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ελληνικού κράτους και μάλιστα με συνταγογράφηση για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου».

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια δηλώνει πως πρόκειται για ένα εγκεκριμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο, σε άλλα κράτη, όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, έχει θεσμοθετηθεί ως υποχρεωτικό με αποζημίωση σε όλους τους πολίτες.

Μάλιστα, εκφράζει την άποψη ότι το ίδιο θα πρέπει να πράξει και η χώρα μας, την καθολική κάλυψη δηλαδή του πληθυσμού. «Έχουν κατατεθεί αρκετά υπομνήματα στο υπουργείο Υγείας με αυτό το αίτημα, ωστόσο, αυτό δεν έχει προχωρήσει λόγω κόστους», αναφέρει.

«Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 450.000 δόσεις με ασφάλεια», προσθέτει.

«Παρά τις αμφιβολίες κάποιων γονέων, διαπιστώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότεροι γονείς προβαίνουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β», σημειώνει.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η κυρία Καραγιάννη, όσο πιο νωρίς εμβολιαστεί το βρέφος, από δύο μηνών και μέχρι ενός έτους, τόσο το καλύτερο.

Σε σχέση με πιθανές παρενέργειες, η κυρία Καραγιάννη τονίζει ότι δεν είναι συχνές και δεν διαφέρουν σε σύγκριση με άλλα εμβόλια. «Δυνητικά, όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, το εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα δεν διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια όσον αφορά την εκδήλωση παρενεργειών», προσθέτει.

Ύπουλη νόσος

H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος θεωρείται ύπουλη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται με συμπτώματα μιας απλής ίωσης με ήπιο τρόπο, γεγονός που μπορεί να κάνει τους γονείς να μην αξιολογήσουν σωστά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Μεταξύ άλλων, συχνότερα συμπτώματα αποτελούν ο πολύ υψηλός πυρετός, η αυχενική δυσκαμψία, το αιμορραγικό εξάνθημα και η φωτοφοβία», αναφέρει η κυρία Καραγιάννη.

«Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης οι γονείς οφείλουν να επικοινωνούν με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί τους, ώστε να προληφθεί η περίπτωση της μηνιγγίτιδας τύπου Β», σημειώνει η κυρία Καραγιάννη, προσθέτοντας ότι η ραγδαία εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία.