Skip to main content

Παραδοχή Τσακαλώτου: Έξτρα αξιολογήσεις μετά το μνημόνιο

«Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», επισήμανε χαρακτηριστικά για τις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις ο υπουργός Οικονομικών.

Στην παραδοχή ότι, ακόμη και μετά τη λήξη των μνημονίων, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης από τους δανειστές προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στους Financial Times, είπε ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συμπλήρωσε δε, ότι η Αθήνα ετοιμάζει στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, καθορίζοντας τα μεταρρυθμιστικά σχέδια για τα χρόνια μετά το πρόγραμμα στήριξης. Τα σχέδια, σύμφωνα με τον υπουργό, θα περιλαμβάνουν ενέργειες για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Αυτό είναι το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο και η ιδιοκτησία του είναι σημαντική για εμάς» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν, είτε είναι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είτε οι θεσμοί».

Τα μαζεύει το ΥΠΟΙΚ

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για «πολιτικά ευφάνταστες ερμηνείες των δηλώσεων του υπουργού» και σημειώνουν ότι η φράση «Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης»

«Αυτό προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη"» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».