Skip to main content

Ολάντ: Γαλλία και Γερμανία να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων

Μια χώρα φίλη με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, αποφασίζει να φύγει από την ΕΕ, την οποία θεωρούσαμε αδιάσπαστη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, παραμονή επίσκεψής του στο Βερολίνο, ότι η Γαλλία και η Γερμανία οφείλουν «να πάρουν την πρωτοβουλία» μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξοδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια χώρα φίλη, μια χώρα σύμμαχος με την οποία έχουμε τόσους δεσμούς, αποφασίζει να φύγει από την ένωσή μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία θεωρούσαμε άφθαρτη, αδιάσπαστη», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κατά τα εγκαίνια μνημείου στο Ντιν-λε-Πλας της κεντρικής Γαλλίας, μαρτυρικό χωριό όπου 27 άνθρωποι είχαν τουφεκιστεί στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

«Είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε ότι, από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο, είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία», πρόσθεσε.

«Χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις. Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη», κατέληξε.