Skip to main content

Ο ΣΕΒΕ για την «εξωστρέφεια στον αγροδιατροφικό τομέα»

Τι δήλωσαν Μπόλαρης - Λουφάκης από το βήμα της εκδήλωσης «H πρόκληση της ποιότητας και της εξωστρέφειας στον αγροδιατροφικό τομέα»

O Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν το Σάββατο 21 Μαΐου εκδήλωση στο πλαίσιο του 27ου Money Show, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki είχε ως θέμα «Η πρόκληση της ποιότητας και της εξωστρέφειας στον αγροδιατροφικό τομέα».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Ο κ. Μπόλαρης είπε: «Είναι αναγκαιότητα η αλλαγή κατεύθυνσης στον αγροδιατροφικό τομέα της πατρίδας μας. Αλλαγή κατεύθυνσης που προτάσσει την ποιότητα στην παραγωγή, την πιστοποίηση της ποιότητας, την επωνυμία του προϊόντος, την ενσωμάτωση καινοτομίας, την μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία, την πολιτική εξωστρέφειας, την αύξηση των εξαγωγών. Αλλαγή κατεύθυνσης που στοχεύει σε ανθρώπινο δυναμικό με επαγγελματική παιδεία, με εξειδικευμένη κατάρτιση που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής για γεωργία ακριβείας, για βιολογικά και προβιοτικά προϊόντα, για βιώσιμη ανάπτυξη καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στη σημερινή εκδήλωση, ενταγμένη στα πλαίσια του MONEY SHOW, μια σειρά από μακεδονικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν την δική τους επιτυχημένη πορεία και δείχνουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθηθεί. Είναι συνεχιστές της μεγάλης παράδοσης των Ελλήνων εμπόρων που βρίσκονται στις διεθνείς αγορές εδώ και 4.000 χρόνια, με ποιότητα στα προϊόντα κι αξιοπιστία στις συναλλαγές. Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης στον χαιρετισμό του παρέθεσε στοιχεία για την ανοδική πορεία εξαγωγών του αγροδιατροφικού κλάδου, γεγονός που όπως είπε, αναδεικνύει το περιθώριο ανάπτυξης και βελτίωσης που διαφαίνεται στον κλάδο σήμερα. Υποστήριξε την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων και ενθάρρυνσης της δραστηριοποίησης σε συνεργατικά σχήματα, ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία. Ανέφερε μάλιστα την πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ για δημιουργία clusters μέσα στον σύνδεσμο και συγκεκριμένα για το ακτινίδιο και τον ιατρικό – νοσοκομειακό εξοπλισμό, προσκαλώντας τα μέλη του ΣΕΒΕ και ευρύτερα τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν στη δημιουργία τέτοιων σχημάτων και σε άλλους κλάδους, κάτω από την ομπρέλα του ΣΕΒΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Σαραντόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιθυμία να φέρουμε στην Ελλάδα καινούριες πρακτικές σε τεχνολογίες και καινοτομίες στον αγροδιατροφικό τομέα με σκοπό την αύξηση της ποιότητας και του εκσυγχρονισμού των ελληνικών εταιριών του κλάδου. Η παρουσία, στο Money Show, ιταλικών εταιριών καθώς και της  Ένωσης Βιομηχανιών Ιταλίας δείχνει  το ενδιαφέρον της Ιταλίας για στρατηγικές συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Ιταλίας, κ. Efisio Luigi Marras, ο οποίος εκτίμησε πολύ τη διοργάνωση αυτή, η οποία έδωσε την δυνατότητα στην Ιταλική Πρεσβεία να υποστηρίξει επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ εταιριών των δύο χωρών, γιατί παρατήρησε ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος αντιπροσωπεύει, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα, μία από τις παραγωγές υψηλής ποιότητας και, ως εκ τούτου, θα ήταν πολύ σημαντική μία ένωση δυνάμεων για μία μεγαλύτερη αξιοποίηση των μεσογειακών προϊόντων.

Στην εκδήλωση μίλησαν για την εμπειρία τους στην πρόκληση της ποιότητας και της εξωστρέφειας, την φιλοσοφία και τη δραστηριοποίησή τους κυρίως στις διεθνείς αγορές, οι εκπρόσωποι δέκα επιχειρήσεων. Κοινά χαρακτηριστικά τους το πάθος και το μεράκι πάρα τις όποιες αντιξοότητες στο εν γένει επιχειρηματικό περιβάλλον, οι επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία, η έμφαση στην ποιότητα και στην προσαρμογή στις εκάστοτε ιδιαίτερες απαιτήσεις των ξένων πελατών, η επιθυμία για διεθνείς διακρίσεις που καθιστούν τα προϊόντα τους πιο αναγνωρίσιμα και πιο ανταγωνιστικά και η στόχευση σε ξένες αγορές επιλέγοντας αυτές τις οποίες μπορούν να καλύψουν, μόνοι ή συνεργαζόμενοι, σε ποιότητα αλλά και σε ποσότητα.

Ειδικότερα εισηγητές ήταν oι παρακάτω:

κ. Δημήτρης Μανώσης, Πρόεδρος, ZEΥΣ Ακτινίδια ΑΕ
κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος Επιχείρησης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Βέροιας VENUS (φρούτα, νωπά και κονσέρβα)
κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων-Καινοτομίας, Κωνσταντόπουλος ΑΕ (ελιές)
κ. Αλέξης Κωτούλας, Μέτοχος, Προϊόντα Γης Βοΐου ΑΒΕΕ (όσπρια)
κα. Κυριακή Κοσμανίδου, Γεωπόνος-Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου, Αγροτικός Συν/μός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Πελεκάνος»
κ. Μιχάλης Αρβανίτης, Πρόεδρος, Τυροκομείο Αρβανίτης Α.Ε.
κ. Νικόλαος Φωτιάδης, Πρόεδρος, Φάρμα Φωτιάδη (Μαύρος Χοίρος)
κ. Ζέλιος Μπόρας, Εταίρος, Μπόρας Ζ. & ΣΙΑ ΕΕ (προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας)
κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Διαχειριστής, Μυρεψός ΙΚΕ (αρωματικά φυτά)
κ. Γιάννης Παπαθεοχάρης, Πρόεδρος, ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ/ΑΓΡΟΧΟΥΜ ΑΕ (φυτοχώματα-υποστρώματα για καλλωπιστικά φυτά)