Skip to main content

Ψευτοδιλήμματα και εκφοβισμοί στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό

Βρετανοί και Τούρκοι επαναλαμβάνουν τα ίδια με το Σχέδιο Ανάν, όπου μόνον ότι δεν θα μας βομβαρδίσουν δεν είχαν πει, αν απορριπτόταν το Σχέδιο.

Το ισχυρό όπλο του εκφοβισμού χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στελεχών του κόμματός του. Παραπέμποντας εμμέσως στο δημοψήφισμα στην Κριμαία για αυτονόμηση, είπε πως προτίμησε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αντί να δει τον κίνδυνο που αντιμετωπίστηκε αλλού διεθνώς, δηλαδή «μιας ενδεχομένως ετυμηγορίας τάχα των Τουρκοκυπρίων για ενσωμάτωση» με την Τουρκία.

Θέτει ένα δίλημμα, δηλαδή, πως αν δεν συμφωνήσουν οι Έλληνες με την τουρκοποίηση του νησιού που φέρνει η διαπραγμάτευση με τον Ακιντζί, μπορεί τα Κατεχόμενα να ενσωματωθούν με την Τουρκία.

Γίνεται σαφές, πως Βρετανοί και Τούρκοι, αντιλαμβάνονται πως τέτοιου είδους συμφωνία δεν μπορεί να γίνει δεκτή, παρά μόνον αν θέλουν να αυτοκτονήσουν οι Έλληνες, και επαναλαμβάνουν τα ίδια με την περίπτωση του Σχεδίου Ανάν, όπου μόνον ότι δεν θα μας βομβαρδίσουν δεν είχαν πει, αν απορρίπταμε το Σχέδιο. Για τεράστιες συμφορές που ανέμεναν τον ελληνισμό, έκανε λόγο τότε ο Γιώργος Παπανδρέου, και οι λοιποί συμπαραστάτες του εξ όλων των κομμάτων.

Ίσως, δεν θα έπρεπε καν να προβώ σε κάποια ανάλυση, αρκούμενος στο γεγονός ότι υποψήφιος για το βραβείο του πλέον επιδραστικού - σημαντικού πολιτικού της χρονιάς στην ΕΕ, που θα απονέμει το ειδησεογραφικό δίκτυο Politico στις Βρυξέλλες, είναι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την επιτυχία των Τούρκων εις βάρος των Ελλήνων. Ο επιτυχημένος πολιτικός είναι υποψήφιος, όχι ο Ν. Αναστασιάδης. Και γιατί θεωρείται επιτυχημένος ο Ακιντζί; Επειδή ο Ν. Αναστασιάδης δέχθηκε σχεδόν όλα όσα επιθυμεί η Τουρκία για έλεγχο της Κύπρου.

Ήδη, Τούρκος υπουργός δήλωσε πως αν δεν επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού (κατά τις επιθυμίες της Άγκυρας) ένα από τα ενδεχόμενα είναι η προσάρτηση των Κατεχομένων της Κύπρου. Και έδωσε την σκυτάλη στον Ν. Αναστασιάδη να εκφοβίσει με αυτό το επιχείρημα τους Έλληνες. Κι αυτή τη φορά όμως η βρετανική προπαγάνδα (αμφιβάλλει κανείς ότι επί βρετανικού σχεδίου, ελαφρώς παραλλαγμένου από το Σχέδιο Ανάν που κατήρτισε ο λόρδος Χάνεϋ, γίνονται οι διαπραγματεύσεις;) δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα.

Δεν υπάρχει αναλυτής, τωρινός ή του παρελθόντος, που να θεωρεί ότι η Τουρκία έχει συμφέρον προσάρτησης του κατεχόμενου τμήματος του κυπριακού κράτους. Όχι επειδή θα βρεθεί αντιμέτωπη με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου (πεντάρα δεν δίνει για το Δίκαιο), ούτε τόσο επειδή θα υποχρεωθεί η Ευρώπη να επιβάλει ανάλογες κυρώσεις μ’ αυτές κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, που θα διαλύσουν την τουρκική οικονομία (ούτε γι’ αυτό ενδιαφέρεται ένας ηγέτης με συμπεριφορά ημιπαράφρονος), αλλά επειδή είναι προς μεγάλη ζημία της Τουρκίας και των σχεδίων του Ερντογάν να καταστεί η χώρα του παγκόσμια δύναμη.

Όλη την Κύπρο θέλει, αλλιώς, χάνει τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και την γεωστρατηγική θέση του νησιού.

Δεν κρύβουν τις προθέσεις τους οι Τούρκοι. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο όρος αντιπολίτευση στην Τουρκία, ακούγεται ως ανέκδοτο) λειτουργεί ως η φωνή του κυρίου του, σε πολλές περιπτώσεις (ας κάνει κι αλλιώς). Είπε προχθές: «Την Κύπρο πρέπει να την προστατεύσουμε τόσο από πολιτικής άποψης όσον και από στρατηγικής. Η Κύπρος δεν πρέπει να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια μας. Πληρώσαμε τίμημα για την Κύπρο. Εκεί υπάρχουν ήρωες μας. Τώρα εμείς ενώ πρέπει να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στην Κύπρο, αρχίσαμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Αυτά δεν είναι σωστά».