Skip to main content

Ο Βορίδης στη Θεσσαλονίκη, ο Μητσιάλης στο Άγιον Όρος, οι καταναλωτές στα Σκόπια και το grand finale του Μάκη

Σε ποια εκδήλωση θα μιλήσει την Κυριακή ο Μάκης Βορίδης - Τα προβλήματα της Αθωνικής Πολιτείας καταγράφει ο νέος διοικητής του Αγίου Όρους - Τα ψώνια των ακριτών στο... εξωτερικό και το μεγάλο φινάλε του Μάκη Χριστοδουλόπουλου

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι... μετοχές του είναι ανεβασμένες. Βλέπετε σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση και κατά γενική ομολογία τα πήγε πολύ καλά. Την Κυριακή, λοιπόν, στις 11.30 το πρωί ο κ. Βορίδης είναι κεντρικός ομιλητής στην 71η απονομή βραβείων «Ευποιϊας έργων και αρετής», που οργανώνει ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Ανδρών Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο Στέφανος Tζιρίτης της εταιρείας ISOMAT, ο Αβραάμ Δαβιδόπουλος της BIEKKO AE από την Κοζάνη, ο Σταύρος Στεργίου από την CREAM FRESH AE, ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος από την DOMOTEL Hotels, ο Νικόλαος Παπαποστόλου από την ομώνυμη εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού και ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τη δημιουργία νέου χώρου που θα στεγάσει παιδιά με αναπηρία και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσκλήσεις εισόδου έχουν εξαντληθεί.  

Ο Μητσιάλης στο Άγιον Όρος

Ισχυροί νοτιάδες σφυροκοπούν από χθες το Άγιον Όρος, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από τη θάλασσα κι έτσι επισκέπτες και εμπορεύματα εισέρχονται και εξέρχονται μόνο από τα χερσαία σύνορα. Στο Περιβόλι της Παναγίας βρίσκεται αυτές τις μέρες ο νέος Πολιτικός Διοικητής, πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, ο οποίος συνεχίζει τις επισκέψεις και τη γνωριμία του με τα μοναστήρια. Σε αυτή την περιοδεία του βρέθηκε στις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Γρηγορίου, Αγίου Παύλου και στο κονάκι της Εσφιγμένου στις Καρυές. Παντού του επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή και ο κ. Μητσιάλης κράτησε σημειώσεις για όλα τα θέματα που ταλανίζουν την Αθωνική Πολιτεία, με έμφαση σε έργα υποδομών και αναστηλώσεων.

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία αναμένεται και μεγαλύτερος όγκος προσκυνητών, κυρίως από το εξωτερικό -με τους Ρουμάνους να βρίσκονται για άλλη μια χρονιά στην πρώτη θέση- προτεραιότητα έχει η πλήρης αποκατάσταση του δρόμου που συνδέει τις Καρυές με το λιμανάκι της Δάφνης, μετά τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις κατολισθήσεις την Άνοιξη του 2020. Τη μελέτη εκπόνησε η Ιερά Κοινότητα και το έργο, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ζημιές εντοπίζονται σε τρία σημεία και οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, καθώς οι παρακαμπτήριες οδοί δεν διευκολύνουν την κίνηση των βαρέων οχημάτων, όπως είναι τα φορτηγά που κινούνται στο Άγιον Όρος για τις εργασίες των μοναστηριών.

Image

 

 

Οι καταναλωτές στα Σκόπια

Οικονομικές λύσεις για την καθημερινότητα τους αναζητούν οι βορειοελλαδίτες, που σταθερά, όταν τους το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι αποστάσεις, στρέφονται εκτός συνόρων για να αγοράσουν φτηνότερη βενζίνη, αλλά και προϊόντα από το σούπερ μάρκετ (τρόφιμα κλπ.) σε χαμηλότερες τιμές.

Όπως έλεγε πρόσφατα βεζνινοπώλης στη Φλώρινα «ο κλάδος μας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πεθαίνει, αφού η επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών να μεταβούν στο κράτος των Σκοπίων για φτηνότερα προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ αλλά και φθηνόερη βενζίνη, είναι καθημερινή». Την ίδια ώρα και όσοι ταξιδεύουν από Βόρεια Ελλάδα για Βουλγαρία ή Τουρκία, συνήθως, φουλάρουν τα αυτοκίνητα τους εκτός ελληνικών συνόρων για να βρουν χαμηλότερες τιμές. Και μπορεί αυτή η κίνηση, που ασφαλώς δεν αποτελεί κάτι καινούριο, αλλά συμβαίνει 30 χρόνια τώρα, να έχει αρνητικό αποτύπωμα για την ελληνική οικονομία, αλλά η επιβίωση κάθε Έλληνα με κάπως πιο... γεμάτη τσέπη  αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Άλλωστε ως γνωστόν πενία τέχνας κατεργάζεται... Όπως λένε Έλληνες επιχειρηματίες στα σύνορα «έφευγε και φεύγει ελληνικό χρήμα. Και οι πολίτες που το κάνουν έχουν δίκιο, αλλά και εμείς πρέπει να ζήσουμε». Αυτό που επαναλαμβάνουν οι βενζινοπώλες είναι πως «στην Ελλάδα είναι αδύνατον να υπάρχει φτηνό καύσιμο, όταν το 60% της τιμής του είναι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και επιπλέον υπάρχει και ο ΦΠΑ, δηλαδή ο φόρος πάνω στο φόρο».

Το ζήτημα είναι πώς τόσο οι πολίτες, όσο και οι επιχειρηματίες έχουν δίκιο, αφού και οι δύο πληρώνουν αφενός την ακρίβεια και αφετέρου τους ανελέητους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Και το πρόβλημα δεν λύνεται με... ασπιρίνες. 

Το grand finale του Μάκη

Δεν έπεφτε καρφίτσα χθες βράδυ στο νυχτερινό κέντρο στα Λαδάδικα, όπου κάθε Πέμπτη εμφανίζεται ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και ο συνονόματος εγγονός του. Η χθεσινή, μάλιστα, ήταν η τελευταία του εμφάνιση και οι Θεσσαλονικείς αποθέωσαν τους δύο... Μάκηδες σε μεγάλες επιτυχίες και ένα λαϊκό γλέντι από αυτά που μένουν αξέχαστα.

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος απόλαυσε μία μπουγάτσα -χαρακτηριστικό πρωινό για την πόλη- σε κατάστημα απέναντι από το νυχτερινό κέντρο, στην οδό Πολυτεχνείου, με δύο καλούς του φίλους, με τους οποίους συζητούσε για τις παλιές, καλές εποχές. «Τότε που στο Boom μαζευόταν 1.700 άτομα κάθε βράδυ και η νύχτα δεν τελείωνε», όπως έλεγε. Και τώρα όμως -αν και υποτίθεται ότι οι εποχές έχουν αλλάξει- στο «Μαραμένη μου γαρδένια» τα λουλούδια πέφτουν σαν βροχή, στο «Φτάνει να γυρίσεις» η πίστα παίρνει φωτιά, στο «Όταν κλαίει ένας άντρας» ξεσπούν οι νταλγκαδιασμένοι με ένα βαρύ ζεϊμπέκικο και στο  «Νάχαν οι καρδιές αμπάρες» μας βρίσκει το ξημέρωμα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος τραγουδάει, «Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια», αφού -όπως και να το κάνουμε- Θεσσαλονίκη είσαι.

Υ.Γ. Τη σέλφι την κρατήσαμε αυστηρά για προσωπική μας χρήση, μετά και από δική του παράκληση.