Skip to main content

Ο ακτιβισμός ως επάγγελμα, το μαμαδίστικο φαγητό στη Θεσσαλονίκη, τα σπασμένα φανάρια και η Σκιάθος της Πατουλίδου

Η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών αποδεικνύει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ακτιβισμός είναι… επάγγελμα. Ποιοι ξεσπούν τα… νευράκια τους στους σηματοδότες και γιατί η Πατουλίδου συγκινήθηκε στη Σκιάθο

Καλημέρα σας 

Μετά από δύο τριήμερα, back to back, που για ορισμένους εργαζόμενους με λίγες ημέρες πρόσθετης άδειας έγιναν δεκαήμερο, η καθημερινότητα επιστρέφει από σήμερα στον πλανήτη Ελλάδα και στον πλανήτη Θεσσαλονίκη. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία, τα θέματα της υγείας επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ ειδικά στη Θεσσαλονίκη το κυκλοφοριακό και ο Flyοver αναμένονται ως βασικές πηγές γκρίνιας. Ευτυχώς η Άνοιξη δηλώνει παρούσα, ακόμη κι αν ο Μάρτιος αντιστέκεται κάπως. Και η αλήθεια είναι ότι την Άνοιξη η διάθεση αλλάζει και όλα τα θέματα της καθημερινότητας μοιάζουν πιο στρογγυλεμένα, καθώς διαθλώνται στο πλούσιο φως του ήλιου. 

Ο ακτιβισμός ως επάγγελμα 

Τα πολιτικά στην Ελλάδα δεν μας αφήνουν ποτέ να πλήξουμε. Είτε έχουμε εκλογές σε λίγες εβδομάδες, είτε σε λίγα χρόνια. Είτε στις δημοσκοπήσεις η διαφορά είναι 20%, είτε υπάρχουν δύο κόμματα που διαγκωνίζονται για την πρωτιά. Από σήμερα αναμένονται εξελίξεις στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που πρότεινε στην υπόλοιπη αντιπολίτευση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ για άλλη μία φορά σε θέση… οφσάιντ βρίσκεται ο για λίγες ακόμη ώρες στρατευμένος στη Θήβα, Στέφανος Κασσελάκης. Διότι άλλο είναι να ζητάει κάποιος πρόωρες -ακόμη και περισσότερα από τρία χρόνια από τη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας, ακόμη κι αν η διαφορά στις δημοσκοπήσεις είναι… χαώδης- και άλλο να ζητάει οι εκλογές να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών! Σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης! Το φαιδρόν του πράγματος είναι εν προκειμένω προφανές, αλλά -δυστυχώς- δείχνει ότι ο διάδοχος του κ. Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει με αβάσταχτη ελαφρότητα τα θεσμικά θέματα. Περίπου όπως ο προκάτοχός του τα οικονομικά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι παρά την κυβερνητική θητεία – εμπειρία, αλλά και τη στροφή προς το κέντρο, στον ΣΥΡΙΖΑ τα… παιδία παίζει και ο ακτιβισμός από χόμπι εξελίχθηκε σε κανονικό επάγγελμα.    

Μαμαδίστικο φαγητό 

Χρυσές δουλειές κάνουν τα εστιατόρια με μαγειρευτά φαγητά που βρίσκονται στις φοιτητικές γειτονιές του κέντρου της Θεσσαλονίκης. 
Πιάτα ημέρας με ζεστό φαγάκι που διαφημίζεται ως… μαμαδίστικο, όπως γεμιστά, κοκκινιστό μοσχαράκι, μακαρόνια με κιμά, αλλά και ψητό κοτόπουλο με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι, όπως και τα ψητά της ώρας γίνονται στην κυριολεξία ανάρπαστα. 
Οι πολύ καλές τιμές για ένα πλήρες χορταστικό γεύμα είτε στο κατάστημα είτε σε πακέτο αποτελούν μεγάλο δέλεαρ για φοιτητές, αλλά και εργαζόμενους. 
Είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά σε συγκεκριμένα εστιατόρια στις οδούς Ολύμπου και Αγίου Δημητρίου υπάρχουν από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα ουρές από κόσμο που αναζητά ένα ζεστό πιάτο φαγητό. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ισχύει το όποιος προλάβει τον Κύριο είδε, καθώς οι μερίδες εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ!

Image

 

 

Οι σπασμένοι σηματοδότες 

Είναι να απορεί κανείς με τη διάθεση που επιδεικνύουν κάποιοι για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι μόνον οι… διακοσμημένοι τοίχοι με λογής λογής συνθήματα, ούτε μόνο οι κάθε μορφής βανδαλισμοί που μόνον αποστροφή δημιουργούν πλέον. Ακόμη και σπασμένα φανάρια της τροχαίας βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη. Όπως συμβαίνει στην οδό Αγίου Δημητρίου. Τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις στην συγκεκριμένη οδό, κοντά στην εκκλησία, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες που έχουν υποστεί βανδαλισμό, με αποτέλεσμα το τζάμι που τους καλύπτει να είναι σπασμένο. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ορατό το πορτοκαλί και το πράσινο φως, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα κατά την έλευση αυτοκινήτων και διερχόμενων. Η κακή συμπεριφορά και η καταστροφική μανία κάποιων μεμονωμένων -θέλουμε να πιστεύουμε- συμπολιτών μας, που απλά θέλουν να ξεσπάσουν τα… νεύρα και τα αδιέξοδά τους, δημιουργεί κινδύνους για τους υπόλοιπους, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει τους δράστες, οι οποίοι -είναι προφανές- ενδιαφέρονται έτσι όπως ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους.     

Image


H Σκιάθος της Πατουλίδου 

«Ξεκάθαροι άνθρωποι από  την αρχή ως το τέλος. Μαγικοί και σπάνιοι. Οι όμορφοι άνθρωποι της Σκιάθου! Την Σκιάθο μην την ψάχνετε στον χάρτη. Θα την βρείτε στην καρδιά μου. Στην γιορτή Αθλητισμού που διοργανώσατε δεν με τιμήσατε. Με σκλαβώσατε για πάντα».

Δυο μέρες πριν ανακοινωθεί και επίσημα η συμμετοχή της Βούλας Πατουλίδου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., η αντιπεριφερειάρχης της  Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Χρυσή Ολυμπιονίκης - η πρώτη Ελληνίδα- το 1992 στη Βαρκελώνη στα 100 μέτρα με εμπόδια, βρισκόταν στη Σκιάθο. Εκεί, ο δήμος την βράβευσε στην καθιερωμένη «Ημέρα Αθλητισμού», παρουσιάζοντας μάλιστα ένα βίντεο με την πορεία της στον αθλητισμό, το οποίο η Βούλα παρακολούθησε ζητώντας συνεχώς κι άλλο χαρτομάντιλο, λόγω της μεγάλης συγκίνησης, ενώ με την ίδια συγκίνηση παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια του δημάρχου, Θοδωρή Τζούμα. Η Χρυσή Ολυμπιονίκης κατά τον χαιρετισμό της και συγκινημένη από τη γιορτή του αθλητισμού και τη μεγάλη συμμετοχή παιδιών και αθλητικών σωματείων, έδωσε στις νέες γενιές το μήνυμα ότι η αγάπη, η διάθεση και η πίστη είναι οι καταλύτες για την επίτευξη των στόχων μας, ακόμη κι όταν κανένας άλλος δεν πιστεύει σε αυτούς. Κι ύστερα, όταν αποσύρθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου για να ξεκουραστεί, έγραψε την ανάρτηση που αναφέρεται στην εισαγωγή αυτού του κειμένου νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τη ζεστασιά των ανθρώπων στο νησί του Παπαδιαμάντη.
Ανάλογα είναι και τα συναισθήματα των νησιωτών για τη Βούλα Πατουλίδου και τα μηνύματα που έρχονται από εκεί λένε πως «η Σκιάθος ψηφίζει Βούλα δαγκωτό»... Αρκεί να μην το ξεχάσουν ως τις 9 Ιουνίου, που είναι οι Ευρωεκλογές.

Image

Τα σχολεία στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό 

Συνολικά 572 μαθητές και 54 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 για τα μηνύματα και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τόσοι είναι όσοι πέρασαν από το κτήριο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. στο λιμάνι ή υποδέχθηκαν στα σχολεία τους στελέχη και εθελοντές του Οργανισμού. Στις ενημερωτικές αυτές συναντήσεις η σχολική κοινότητα της Θεσσαλονίκης είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το έργο του Ερυθρού Σταυρού, να ενημερωθεί για τις δράσεις που οργανώνονται και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα εθελοντικής προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Παράλληλα μέσα από διαδραστικά παιχνίδια οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τρόπους προσέγγισης και υποστήριξης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, άτομα με αναπηρία κλπ.) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Image