Skip to main content

Συμφωνία για υπερταχεία Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Σμύρνης. Οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

Την ελπίδα του για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα Ελλάδας και Τουρκίας, μέσω συνεργασιών, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις υπογραφές για τις διακρατικές συμφωνίες.

Όπως είπε, οι σημερινές συμφωνίες θα αποτελέσουν την γέφυρα για ένα καλύτερα μέλλον μεταξύ των δύο χωρών. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τα έργα που θα συνδέουν ακτοπλοϊκά τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, αλλά και σιδηροδομικά, με τρένα μεγάλης ταχύτητας, τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα για καλύτερη αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παίρνοντας τον λόγο, χαρακτήρισε "φίλο Αχμέτ" τον Τούρκο ομόλογό του και τον ευχαρίστησε για την φιλοξενία, χαρακτηρίζοντας την Σμύρνη σταυροδρόμι για τις δύο χώρες.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο λιμανιών με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τη συμφωνία για την προώθηση υπερταχείας σε μια ιστορική διαδρομή της Εγνατίας οδού που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη και κατάληξη την Ηγουμενίτσα.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας - Αθήνας. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας, καθώς και συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των πρακτορείων ειδήσεων.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες» ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε, ωστόσο, πως η συγκεκριμένη πόλη είναι συνδεδεμένη με μνήμες πολέμου και προσφυγιάς. "Η Σμύρνη είναι μια πόλη σύμβολο του κοσμοπολιτισμού και του εμπορίου, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο, της διαφορετικότητας. Κι αυτό το συμβολισμό έχει η επιλογή μας να κάνουμε εδώ αυτό το συνέδριο. Γιατί αυτές οι μνήμες πρέπει να σηματοδοτούν την προσπάθεια οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους λαούς μας" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες σχετικά με την σιδηροδρομική και αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας, αναφερόμενος στην συνέχεια στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

Για το προσφυγικό

«Σε πολύ θετικό κλίμα συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή» είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Επιπλέον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνεργασία των δύο χωρών στο εκπαιδευτικό επίπεδο (σ.σ. σχολικά βιβλία) «ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ως προς τα ιστορικά γεγονότα» όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα κυκλώματα των διακινητών τόνισε ότι είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα από την κούρσα των εξοπλισμών τόσων ετών, που κάναμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο λες και θα κέρδιζε κάτι ο ένας ή ο άλλος από αυτό – και οι διακινητές να αλωνίζουν».

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν το θέμα επιμένοντας ότι η δίκαιη λύση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου κοινοτικού κεκτημένου ώστε οι κοινότητες Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων και άλλων μειονοτήτων να ζουν ειρηνικά χωρίς την ανάγκη τρίτων.

Ως προς την κατάσταση στο Αιγαίο, όπως είπε, εξέθεσε «την σοβαρή μου ανησυχία για τις παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου μας και ιδιαίτερα των εναέριων εμπλοκών το τελευταίο έτος» σημειώνοντας ότι δεν συνάδει με την φιλική διάθεση που υπάρχει. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ήταν ειλικρινής η πρόθεση του κ. Νταβούτογλου να επιλυθούν τα θέματα αυτά. Τέλος διεμήνυσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ σημειώνοντας: «Πρέπει το Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας».