Skip to main content

Επιστρέφουν οι θεσμοί-Στο επίκεντρο εργασιακά, συντάξεις, ασφαλιστικό

Σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορώ να υποσχεθώ ποτέ το τέλος της λιτότητας, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και έκανε λόγο για έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προανήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, διευκρίνιζοντας, ωστόσο, πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή.

«Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας την τελευταία εβδομάδα και, συνεπεία αυτού, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά, τις συντάξεις και το φορολογικό», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

«Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», υπογράμμισε επιπλέον.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι σαν υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας, όμως αυτό που μπορεί να πει είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε, «θα επιστρέψουμε στο Eurogroup, όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά «όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη, λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης» (σ.σ. έμμεση αναφορά στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ).

Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, δήλωσε πολύ χαρούμενος από τη σημερινή εξέλιξη και τόνισε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη των θεσμών.

Στην ανάγκη εξεύρεσης ενός εξισορροπητικού πακέτου για την Ελλάδα, στάθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σε δηλώσεις του, μετά το τέλος του Eurogroup, κάνοντας λόγο για εποικοδομητική σύσκεψη και δημιουργία των συνθηκών ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Όπως δήλωσε, τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος έχουν σκοπό να κρατήσουν την Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά.

Σε σχέση με την πολιτική λιτότητας και αν συνεχιστεί ο επίτροπος παραδέχτηκε ότι «υπάρχει τεράστιο ποσοστό ανεργίας και κοινωνικά ζητήματα και πρέπει να βρούμε εξισορροπητικό πακέτο» ενώ πρόσθεσε πως θα υπάρξουν μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η λιτότητα συμβάλλει στο να αποδυναμωθεί μία οικονομία και όλες οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν οδήγησαν σε ύφεση και πρέπει να βρούμε το μείγμα που θα είναι κοινωνικά αποδεκτό και θα κάνει ανταγωνιστική την οικονομία» είπε.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες εντατικής δουλειάς μεταξύ των εταίρων» και υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θέλει εξισορροπημένη λύση που να σηματοδοτεί το φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν και ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ενώ εξέφρασε την διάθεση της Κομισιόν να υποστηρίξει την Ελλάδα «στις προσπάθειες για πολιτική εξομάλυνση της αγοράς εργασίας».

Ανέφερε ότι όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα. «Τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα «μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πρωτογενές πλεόνασμα».