Skip to main content

Μήνυμα Ερντογάν στις ΗΠΑ: Μην στηρίζετε τους πραξικοπηματίες

Αντί να μας ευχαριστείτε που καταστείλαμε το πραξικόπημα, αντίθετα παίρνετε το μέρος των συνωμοτών, τονίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Κλιμακώνοντας τη ρητορική ενάντια στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι «θρέφουν» τον υπαίτιο του πραξικοπήματος Φετουλάχ Γκιουλέν και κατηγορεί τον Αμερικανό στρατηγό Τζόζεφ Βότελ, ότι «παίρνει το μέρος» των πραξικοπηματιών.

Διαμηνύει ακόμη ότι θα υπάρξει και συνέχεια στις εκκαθαρίσεις, λέγοντας στις ΗΠΑ: «Αντί να ευχαριστείτε αυτό το έθνος που κατέστειλε το πραξικόπημα στο όνομα της δημοκρατίας, αντίθετα παίρνετε το μέρος των συνωμοτών».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους μετά το σχόλιο του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ότι οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Αμερικανός στρατηγός παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών. Αποκαλύφθηκε μέσω των δηλώσεών του» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού στην Άγκυρα, το οποίο βομβαρδίστηκε τη νύχτα της 15ης Ιουλίου από τους πραξικοπηματίες και δεκάδες αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

«Είστε εσείς που θα το αποφασίσετε αυτό; Ποιοι είστε; Αντί να ευχαριστείτε αυτό το έθνος που κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος στο όνομα της δημοκρατίας, παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών. Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον θρέφετε εκεί» συνέχισε αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια εδώ και πολλά χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «ατυχή» τα σχόλια του Τζόζεφ Βότελ που υποδηλώνουν ότι οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποδυναμώνουν τη συνεργασία στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, ο διοικητής της Centcom, της διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».

Στην ομιλία του στο κέντρο μελετών Aspen ο στρατηγός υπογράμμισε πάντως ότι η Τουρκία είναι για τις ΗΠΑ ένας πολύ σημαντικός εταίρος στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία, η οποία έχει θέσει την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, προκειμένου να εκτελούνται από εκεί οι αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, «είναι κάτι παραπάνω από ένα μέρος όπου αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας» προσέθεσε ο Βότελ