Skip to main content

Μια τρόικα μετράει τις ...ώρες της καθυστέρησης στη διαπραγμάτευση

Τα στενά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση ελέγχων και διαπραγμάτευσης, για την υπογραφή του Γ' μνημονίου, δημιουργούν ανησυχίες.

Ουσιαστικά από σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Δηλαδή, με τρεις ημέρες καθυστέρηση και μάλιστα, χωρίς να έχουν διευκρινισθεί ποτέ οι λόγοι της. Κι όμως, αυτή η αναβολή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμη επειδή ο χρόνος για την Ελλάδα κυλάει, με καταληκτική ημερομηνία για επίτευξη συμφωνίας ως προς το Γ' Μνημόνιο την 18η Αυγούστου. Συνεπώς, ένα είναι σίγουρο, ότι οι διαδικασίες δεν προχωρούν όπως προβλεπόταν και κάποιοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά.

Το μόνο θετικό της όλης ιστορίας, μέχρι τώρα, είναι ότι οι εκπρόσωποι των άλλων τριών θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM) βρίσκονται στην Αθήνα από την Τρίτη το βράδυ, ανεπίσημα, και από την Τετάρτη άρχισαν τις πρώτες επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, βεβαίως, δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς, ό,τι αφορά στην τρόικα και την εδώ παρουσία της, καλύπτεται πλέον από απόλυτη μυστικότητα. Ακόμα και τα ...πρόσωπα τους, για να μην φωτογραφηθούν και κατ' επέκταση δημοσιευθούν.

Βεβαίως, όλο αυτό το διάστημα, τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν δουλειά και βάσει πληροφοριών έχουν προχωρήσει αρκετά. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, μάλιστα, η δική τους αποστολή ολοκληρώνεται σήμερα ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη.