Skip to main content

Μεγάλη αναταραχή σε θάλασσα και στεριά φέρνει η πτώχευση ναυτιλιακών

Ναυτιλιακές που πτωχεύουν, χώρες που αποχωρούν από την ΕΕ, και γενικότερα ανακατατάξεις που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην αγορά.

Σε κατάσταση γενικού πανικού βρίσκεται το σύστημα διεθνώς κι αυτή τη φορά όχι – μόνο – λόγω Ελλάδας. Ναυτιλιακές που πτωχεύουν, χώρες που αποχωρούν από την ΕΕ, άλλες που διαχωρίζουν τη θέση τους, ενόψει των κυοφορούμενων εξελίξεων και γενικότερα ανακατατάξεις που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην αγορά.

Όπως πληροφορείται η Voria.gr, πλέον, εξαιτίας των «ναυαγίων» στους ωκεανούς ταρακουνιούνται επικίνδυνα τράπεζες – κολοσσοί. Εξ αιτίας αυτού του γεγονός, μόλις προ λίγων ωρών έγινε γνωστό ότι η Credit Suisse έχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο δανειακό χαρτοφυλάκιο στην ελληνόκτητη ναυτιλία. Την ίδια ώρα, ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιριών, από ελληνικές και ξένες τράπεζες, διαμορφώνεται στα 62,711 δισ. δολ.

Για την ιστορία, και όχι μόνο, από αυτά, τα 9,172 δισ. δολ. έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες. Κι αν το ποσό φαίνεται μεγάλο, προσέξτε: Στα 100 δισ δολ ανέρχεται η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην ποντοπόρο ναυτιλία ή στο 25% του συνόλου παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, επικρατεί αναταραχή. Όπως μαθαίνουμε long transition period και όχι διάστημα ενός ή δύο ετών, θέλουν οι τράπεζες και τα funds, που έχουν έδρα το Λονδίνο, για να αποχωρήσουν από εκεί, σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει ευρωπαϊκό «διαβατήριο», λόγω Brexit.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, από τις συζητήσεις που είχαν μαζί τους, αυτές τις μέρες, στο Λονδίνο. Θα προέκριναν μια πενταετία, στην καλύτερη περίπτωση...