Skip to main content

Μεγάλες προσδοκίες από την τρίτη θητεία Σαββάκη στον ΣΒΒΕ

Η έναρξη της θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ συμπίπτει με μία ακόμη κρίσιμη φάση για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα γενικότερα.

Σε νέα φάση –που στην ουσία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης- εισέρχεται από σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, μετά τις αρχαιρεσίες της περασμένης Τετάρτης. Χθες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα και επανεξέλεξε ως πρόεδρο τον Θάνο Σαββάκη, τον πρώτο τις τελευταίες δεκαετίες που ξεκινάει μια τρίτη θητεία.

Μέχρι τώρα το καταστατικό του ΣΒΒΕ προέβλεπε δύο διετείς θητείες για τον πρόεδρο, αλλά πριν από μερικούς μήνες αυτό άλλαξε και, πλέον, υπάρχει δυνατότητα για τρίτη θητεία. Κάτι που προφανώς οφείλεται στην εκτίμηση των μελών του Δ.Σ. στο πρόσωπο του Θ. Σαββάκη, ο οποίος αν και διανύουμε παρατεταμένη περίοδο ύφεσης με τρομακτικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία –ας μη ξεχνάμε ότι ακόμη βρισκόμαστε σε καθεστώς capital controls-, έχει καταφέρει να προωθήσει και να προβάλλει επαρκώς τις θέσεις του Συνδέσμου.

Επί των ημερών του ο ΣΒΒΕ κινείται δραστήρια και οι παρεμβάσεις του έχουν αποτέλεσμα υπέρ των μελών του. Ο Θ. Σαββάκης έχει επιτύχει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη σημερινή κυβέρνηση –κάτι όχι και τόσο εύκολο για τους Έλληνες επιχειρηματίες-, όπως άλλωστε διατηρούσε άψογες σχέσεις και με την κυβέρνηση Σαμαρά, κατά την πρώτη του θητεία. Η αναβάθμιση του ΣΒΒΕ στο πεδίο του δημοσίου διαλόγου τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στη Γενική Συνέλευση της περασμένης Τετάρτης μίλησαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη αξία διότι οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας στην παρούσα φάση επέλεξαν μια θεσμική διαδικασία του Συνδέσμου, όπως είναι η Γ.Σ. και όχι μια παράλληλη at hoc δράση, όπως –για παράδειγμα- μια ημερίδα ή ένα συνέδριο.          

Η έναρξη της θητείας του νέου Δ.Σ. του ΣΒΒΕ συμπίπτει με μία ακόμη κρίσιμη φάση για την ελληνική κοινωνία και τη χώρα γενικότερα. Όλοι ελπίζουν ότι η πιθανολογούμενη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με μια ταυτόχρονη διευθέτηση των θεμάτων που αφορούν το δημόσιο χρέος της χώρας θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων, κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα προσβλέπουν στη διαμόρφωση ενός νέους παραγωγικού μοντέλου. Σε αυτή τη συγκυρία ο βασικός στόχος του ΣΒΒΕ είναι να επαναφέρει την μεταποίηση στο επίκεντρο της ανάπτυξης της χώρας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει την εισφορά της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι 9% που είναι σήμερα. Το στοίχημα είναι δύσκολο. Η πρόκληση μεγάλη. Διότι τις τελευταίες δεκαετίες η ανταπόκριση της πολιτείας στα θέματα της βιομηχανίας είναι από συντηρητική μέχρι επιφυλακτική, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Ζητήματα, όπως –για παράδειγμα- το κόστος της ενέργειας, ο χρόνος των αδειοδοτήσεων, τα δεδομένα των χρηματοδοτήσεων, που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι λυμένα με αποτελεσματικό τρόπο, στην Ελλάδα αποτελούν τροχοπέδη, σε βαθμό που πολλοί θεωρούν επενδύουν στη βιομηχανία πραγματικούς ήρωες.

Για το βορειοελλαδικό τόξο –Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη- ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας διαθέτει μεγάλη παράδοση και αποτελεί προνομιακό πεδίο δράσης, καθώς εισφέρει καθοριστικά, τόσο στην παραγωγή πλούτου, όσο και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Οι μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής – αυτές που μέχρι σήμερα άντεξαν στην κρίση- διαθέτουν πλούσια τεχνογνωσία και ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις του διεθνούς, του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Πολλές από αυτές βρίσκονται στην αιχμή της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Παράγουν προϊόντα υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, πραγματοποιούν εξαγωγές, υποκαθιστούν εισαγωγές και το τελικό πρόσημο της δραστηριότητας τους σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία είναι θετικό. Ο ΣΒΒΕ έχει καταφέρει να τις συσπειρώσει και να τις εκφράσει. Οι προσδοκίες είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερες. Η ώρα για το επόμενο βήμα έχει φτάσει. Η ένταση της προσπάθειας για την τεκμηριωμένη διατύπωση αιτημάτων και επιχειρημάτων πρέπει να αυξηθεί, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα θετικά πρακτικά αποτελέσματα επ’ ωφελεία του επιχειρείν στη Βόρεια Ελλάδα.