Skip to main content

H Θεσσαλονίκη έτοιμη να ζήσει το αμερικανικό όνειρο στην 83η ΔΕΘ

Ένθερμη υποστήριξη από Απόστολο Τζιτζικώστα των ΗΠΑ. Μεγάλες οι προσδοκίες για ενίσχυση της ελληνο - αμερικανικής συνεργασίας.

Στόχος μας για την 83η ΔΕΘ είναι να αποτελέσει μία γιορτή της αμερικανικής τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και, παράλληλα, σε μία εποχή που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, να δείξει στους Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα σας, δήλωσε η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κα. Rebecca Ann Fong.

Η παραπάνω δήλωση έγινε σε εκδήλωση παρουσίασης της 83ης ΔΕΘ σε εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος. Η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, που φέτος θα έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, αναμένεται μεταξύ 8 - 16 Σεπτεμβρίου να προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη έως και πάνω από 290.000 επισκέπτες.

Αλλά, όπως τόνισε η κα. Fong, η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Ελλάδα και έχει αναλάβει τη δέσμευση να υποστηρίξει αναπτυξιακά την περιοχή με την προσέλκυση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην ελληνο - αμερικανική συνεργασία εν όψει της 83ης ΔΕΘ, έπλεξαν θερμά εγκώμια οι εκπρόσωποι της ΔΕΘ- Helexpo, ο πρόεδρος κ. Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ενώ πολύ υποστηρικτικά εκφράστηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Tζιτζικώστας: Προσηλωμένοι στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στις ιστορικές και παραδοσιακές μας σχέσεις με την Αμερική. Θέλουμε να αυξηθεί η παρουσία των ΗΠΑ και επιχειρηματικά στον τόπο μας», είπε ο κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας: «Στα επόμενα 2-3 χρόνια η Κεντρική Μακεδονία θα έχει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο και ρόλο, με τις υποδομές που κατασκευάζονται. Ο βορράς της χώρας μας θα καταστεί αναπτυξιακός πόλος και στην Κεντρική Μακεδονία που θα αναδυθεί, θέλουμε οι ΗΠΑ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Για να στηρίξει την προετοιμασία της 83ης ΔΕΘ η Π.Κ.Μ. θα πραγματοποιήσει, πριν τη διενέργεια της Έκθεσης, ειδικές ημερίδες σε θέματα πολιτισμού, οικονομίας, τουρισμού κ.ά. ενώ σχεδιάζεται ταξίδι, 19-28 Απριλίου, σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, όπου σε επαφές με κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες θα παρουσιαστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας.

Αναφερόμενος στην 83η ΔΕΘ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι η παρουσία των ΗΠΑ, αποκαθιστά τις ισορροπίες στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας καθώς η Ελλάδα μπορεί να ανήκει στην Ε.Ε., αλλά έχει και παραδοσιακούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, που πρέπει να ενισχύσει. Ο Δήμος, υποσχέθηκε ο κ. Μπουτάρης, θα φροντίσει ώστε στη φετινή ΔΕΘ η πόλη να πάρει γιορταστική ατμόσφαιρα.

Τζήκας: H καλύτερη ΔΕΘ όλων των εποχών

Ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Τάσος Τζήκας υποστήριξε ότι η φετινή ΔΕΘ , θα είναι η καλύτερη Γενική Έκθεση όλων των εποχών, τόσο σε επίπεδο συμμετοχών και επισκεψιμότητας, όσο και πολιτιστικών δρώμενων.

Η ΔΕΘ - Ηelexpo που βαδίζει σταθερά στο δρόμο της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης, έχει συμφωνήσει συνεργασία με τη Fancy Food και μάλιστα γίνεται ο συνεργάτης της Αμερικανικής διοργάνωσης, της οποίας η πρώτη ευρωπαϊκή εκδοχή θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, το 2020.

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης , η ΔΕΘ- Helexpo, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Έκθεση της Βαρκελώνης, για τη συνδιοργάνωση, από το 2020, στη Θεσσαλονίκη, της έκθεσης τεχνολογίας Mobile World Congress.

Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου

Τα έτη 2018-2019 θα είναι κρίσιμα για την αναβάθμιση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Τζήκας, λέγοντας ότι άμεσα θα ανατεθεί η μελέτη του master plan του νέου Εκθεσιακού, η οποία εκτιμάται ότι θα παραδοθεί ως τα τέλη του 2018.

Για την ανάπλαση του Εκθεσιακού η ΔΕΘ- Helexpo συνεργάζεται στενά με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ προσβλέπει στη χρηματοδοτική υποστήριξη του επενδυτικού project με εργαλεία που μπορεί να ενεργοποιήσει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Για την κατασκευή του νέου Εκθεσιακού, θα αναζητηθούν εθνικοί πόροι αλλά θα εξετασθούν και σχήματα ΣΔΙΤ.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε για το θέμα ότι η Περιφέρεια περιμένει να δει τι θα προκύψει από το master plan, σε ποιο χρόνο και τι θα μπορούσε ενδεχομένως να χρηματοδοτηθεί.

Για το θέμα της ανάπλασης ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι υποστηρίζει τη συμπερίληψη της έκτασης του Γ.Σ. Στρατού στο εκθεσιακό κέντρο - μητροπολιτικό πάρκο.

Τα στοιχεία της 83ης ΔΕΘ

Κάνοντας την παρουσίαση της φετινής μεγάλης διοργάνωσης αλλά και μία ιστορική αναδρομή στο θεσμό της ΔΕΘ, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κυριάκος Ποζρικίδης είπε πολύ χαρακτηριστικά ότι φέτος «θα ζήσουμε ένα αμερικανικό όνειρο στη Θεσσαλονίκη».

Ήταν ένα άνευ προηγουμένου γεγονός η αναφορά, από Αμερικανό πρόεδρο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μία διοργάνωση που ένθερμα και πολύ αποτελεσματικά υποστηρίζεται από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα οπως και από την γενική πρόξενο στη Θεσσαλονίκη.

Στην 83η ΔΕΘ θα συμμετέχουν γίγαντες του αμερικανικού επιχειρείς όπως η Microsoft, Google, Cisco, Coca Cola, Lockheed Martin αλλά και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις καθώς και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Για τη διοργάνωση θα έρθει στη Θεσσαλονίκη μεγάλη αποστολή κυβερνητικών στελεχών και υψηλόβαθμών αξιωματούχων, ενώ αναμένεται η έλευση και του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, προβλέπεται ότι στην 83η ΔΕΘ θα συμμετάσχουν 1.500 εκθέτες, θα έρθουν 290.000 επισκέπτες, ενώ η αμερικανική συμμετοχή θα αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο περίπτερο του εκθεσιακού κέντρου, το «13».

Ο κ. Ποζρικίδης υπογράμμισε ότι στην αναγεννημένη ΔΕΘ, το 2017, το 70% ήταν νέα άτομα, ηλικίας 18-40 ετών, ενώ το 99% δήλωσε ότι προτίθεται να επισκεφθεί ξανά τη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, η διοίκηση της ΔΕΘ- Ηelexpo, φιλοδοξει να προσελκύσει και άλλες, πολλές ξένες χώρες στις διοργανώσεις των Γενικών Εκθέσεων γι΄ αυτό και θα παραχωρήσει δωρεάν χώρους στις πρεσβείες των ξένων κρατών ώστε «να μοιραστούν την εμπειρία» της ΔΕΘ.

Στις ενέργειες διοργάνωσης της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, βάσει των απαιτήσεων των αμερικανικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ο κ. Αθανάσιος Κουϊμτζής, μέλος της Διοίκησης του Ελληνο - Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.