Skip to main content

Κρούγκμαν: Ο Τραμπ κάνει τον Καλιγούλα να φαίνεται καλός

Ο Καλιγούλας δεν υποδαύλισε την βία μεταξύ των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Η σύγκριση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Καλιγούλα θα ήταν άδικη για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, υποστηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times.

Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, ο Καλιγούλας δεν υποδαύλισε την βία μεταξύ των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας, ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Επιπλέον, όταν η συμπεριφορά του έγινε πραγματικά αφόρητη, η ελίτ της Ρώμης βρήκε έναν τρόπο να τον ξεφορτωθεί.

Στον αντίποδα, ο Τραμπ παραβιάζει κάθε ημέρα τον όρκο που έδωσε ότι θα υπερασπίζεται το Σύνταγμα των ΗΠΑ, η αμερικάνικη κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων και οι Ρεπουμπλικάνοι αδυνατούν ακόμα και να σκεφτούν ότι πρέπει να ξεφορτωθούν τον πρόεδρο.

«Σε αντίθεση με τους Γερουσιαστές στην αρχαία Ρώμη, οι οποίοι έπρεπε να συνωμοτήσουν με την πρετοριανή φρουρά για να δολοφονήσουν τον Καλιγούλα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει την δυνατότητα να απομακρύνει έναν ανέντιμο πρόεδρο. Αλλά το μόνο που βλέπουμε από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκλεγμένων Ρεπουμπλικάνων είναι ανεπίσημες εκφράσεις θλίψης ή αποκήρυξης της μισαλλοδοξίας που δεν κατονομάζουν τον βασικό υπεύθυνο» γράφει ο κ. Κρούγκμαν.