Skip to main content

Κριτική ΝΔ για την «ελλιπέστατη» κάλυψη του συλλαλητηρίου από την ΕΡΤ

Με τη μορφή non paper η ΝΔ ασκεί κριτική στη δημόσια τηλεόραση, σε αντιδιαστολή με την προβολή του συλλαλητηρίου από τα διεθνή ΜΜΕ.

Σκληρή κριτική στην ΕΡΤ για την «ελλιπέστατη» κάλυψη του χτεσινού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ασκεί η Νέα Δημοκρατία, με τη μορφή άτυπης ενημέρωσης.

Η ΝΔ τονίζει ότι η δημόσια και χρηματοδοτούμενη από ειδικό τέλος, που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες κάλυψε ελλιπέστατα το συλλαλητήριο. Μάλιστα σημειώνει ότι «κατά παράβαση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η οποία επιτάσσει την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση για κάθε σημαντικό γεγονός, κάλυψε ανεπαρκώς μία μαζικότατη συγκέντρωση».

Τα σημεία της «γαλάζιας» κριτικής στη δημόσια τηλεόραση είναι τα εξής:

1. Η ΕΡΤ3, κανάλι που εντέλλεται να καλύπτει την επικαιρότητα της Β. Ελλάδος, δεν έκανε απευθείας μετάδοση του συλλαλητηρίου, ούτε έκανε απευθείας συνδέσεις.

2. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου η ΕΡΤ 1 έπαιζε «Το αλάτι της Γης», η ΕΡΤ 2 πατινάζ και η ΕΡΤ 3 την εκπομπή «Κυριακή στο χωριό».

3. Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ υπήρξε αναφορά  πως συμμετείχαν στο συλλαλητήριο δεκάδες πολίτες.

Μάλιστα, η ΝΔ επικρίνει δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, που έφτασε μέχρι του σημείου να γράψει στο twitter του ότι είναι «υπόλογοι όσοι σήμερα στη Θεσσαλονίκη έδωσαν κάλυψη στον φασισμό», όπως αναφέρει.

Στον αντίποδα, η ΝΔ τονίζει ότι το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ:

-Όπως αναφέρει το Reuters, «εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες... διαδήλωσαν κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" σε οποιαδήποτε λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας».

-Σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάρτυρες έκαναν λόγο για 300.000 άτομα, προσθέτοντας πως «ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

-Σε δημοσίευμα των New York Times γίνεται λόγος για «δεκάδες χιλιάδες» διαδηλωτές, με αναφορά στην εκτίμηση της αστυνομίας για 90.000.

-Εκτεταμένες είναι οι αναφορές στο συλλαλητήριο και στα γερμανικά ΜΜΕ όπως στην Die Zeit, την Tageszeitung  και την Deutsche Welle.

«Είναι λοιπόν τουλάχιστον οξύμωρο πως ένα γεγονός που έτυχε διεθνούς προβολής, είχε τόσο χαμηλή κάλυψη από τη δημόσια τηλεόραση», επισημαίνει στην κριτική της η ΝΔ.