Skip to main content

Κι αν... κάτσει Brexit, ας κρατήσουμε την ανάσα μας

Δημοψήφισμα για το Brexit: Γιατί ενδεχόμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλέσει μεγάλο κακό στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα παρακολουθούσαμε με μια δόση αποστασιοποίησης το κρίσιμο δημοψήφισμα, που θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, αναφορικά με την επόμενη μέρα της χώρας στην ΕΕ.

Το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας της Τζο Κοξ έστρεψε αναγκαστικά και τα φώτα της ελληνικής δημοσιότητας προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά κανονικά η προσοχή μας θα έπρεπε να είναι εξαρχής και αποκλειστικά στραμμένη στο Λονδίνο. Και εξηγούμαι:

Οπως έχει ήδη γράψει σε ρεπορτάζ της η Voria.gr τις τελευταίες μέρες, κυρίαρχη είναι η άποψη στις Βρυξέλλες ότι «ακόμα και αν φύγει η Βρετανία από την Ενωση, θα επιβιώσουμε». Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ενωμένη Ευρώπη, αλλά και ένα προειδοποιητικό για την Αθήνα. Γιατί, αν όντως η ΕΕ αντέξει μιας τόσο μεγάλης αποχώρησης, τότε θα αποδείξει ότι έχει τόσο γερά θεμέλια, που δεν έχει να φοβάται τίποτα στο μέλλον. Πολύ περισσότερο, την απειλή αποχώρησης μιας σαφώς μικρότερης οικονομίας, όπως είναι η ελληνική, για παράδειγμα. Συνεπώς, αν και όποτε ξανατεθεί τέτοιο ζήτημα στο μέλλον – κάτι που όλοι οι εχέφρονες απεύχονται – δεν θα σημάνει και ...συναγερμός. Το πολύ – πολύ να μας πουν «στο καλό και να προσέχετε».

Κακό για την Ελλάδα, όμως, θα είναι και το αντίθετο σενάριο. Δηλαδή, να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ και η Ενωση να διαλυθεί. Γιατί, από άλλον δρόνο, ο τερματισμός θα είναι ο ίδιος: το άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα.

Συνεπώς, είτε έτσι είτε αλλιώς, ενδεχόμενο Brexit θα κάνει μεγάλο κακό στην Ελλάδα. Εκτός και αν είστε της άποψης ότι η ΕΕ είναι από μόνη της ένα «μεγάλο κακό», οπότε, με τη διάλυσή της, όλοι θα απαλλαγούμε. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είχατε φτάσει την ανάγνωση του κειμένου μέχρι εδώ, οπότε δεν σας αφορά. Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, η «ευχή» θα πρέπει να είναι κοινή: Ας ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής. Κι ας σταματήσει το Λονδίνο κάποια στιγμή αυτά τα «αστεία» με τα δημοψηφίσματα. Γιατί κάποια στιγμή θα γυρίσουν μπούμεραγκ εναντίον τους και «θα πάρουν στο λαιμό τους» και κάποιους ...αθώους, καλή ώρα.