Skip to main content

Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν εκρηκτικά μέσα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 36, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 147, έξι εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους πριν περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου και συγκεκριμένα το μηχάνημα των ακτίνων-Χ. 

Οι δράστες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Telegraph την ώρα που έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς άρχισαν να πυροβολούν με Καλάσνικοφ με τους αστυνομικούς να ανδραποδίσουν τα πυρά.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 4 ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν μετά τις εκρήξεις απο τον τερματικό σταθμό.

Η τουρκική αστυνομία εκκένωσε το αεροδρόμιο μετά την επίθεση. Η πτήση της Aegean για Αθήνα πρόλαβε και αναχώρησε κανονικά από το αεροδρόμιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την επίθεση, οι προγραμματισμένες πτήσεις από το «Ατατούρκ» καθηλώθηκαν και οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία.

Ματαιώσεις πτήσεων θα υπάρξουν και το πρωί της Τετάρτης, τούρκος αξιωματούχος όμως δεν ήταν σε θέση να πει συγκεκριμένα ποιες θα είναι αυτές.

Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, οι Αρχές ανακατεύθυναν ορισμένες από αυτές μετά την επίθεση.

Τα αεροπλάνα που βρίσκονται στον αέρα θα επιτρέπεται να προσγειωθούν στο «Ατατούρκ» μέχρι τις 00:10 το πρωί της Τετάρτης.

Για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενημερώθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τη σύμβουλό του για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Λίζα Μόνακο.

Ισλαμικό Κράτος «βλέπει» η αστυνομία

Το Ισλαμικό Κράτος «βλέπει» η τουρκική αστυνομία πίσω από τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το οποίο επικαλείται πηγές από τις υπηρεσίας ασφαλείας.

Πάντως, Τούρκος αξιωματούχος επέμεινε μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάνει λόγο και η εφημερίδα Χουριέτ.

 

Δείτε βίντεο από την στιγμή της επίθεσης