Skip to main content

Κυβερνητικές πηγές: Δεν θα αποτελέσουν αγκάθι οι αποκρατικοποιήσεις

Υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά, ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την αισιοδοξία του ότι τα θέματα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε κυβερνητικός παράγοντας μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το ΑΜΠΕ, υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τέλος, σχετικά με το «Ελληνικό» ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και στη συνέχεια το θέμα με την αρχαιολογία.

Απόψε η ελληνική πλευρά θα επιδώσει τις παρατηρήσεις της για τα δύο κείμενα που έχει λάβει από τους θεσμούς. Πρόκειται για το 40 σελίδων MOU- το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά (καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο)- και το 5 σελίδων MEFP- το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ (και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο). Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να συγκεράσουν τις διαφορές αυτές και τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ MOU και MEFP, απλώς το δεύτερο δίνει έμφαση σε κάποια θέματα.