Skip to main content

Κύπρος: Η αδιαλλαξία της Τουρκίας οδήγησε σε αποτυχία στο Κραν Μοντανά

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος καυτηρίασε τις δηλώσεις Τσαβούσογλου-Τσελίκ στο Κραν Μοντανά

Τα όσα εκφράζουν διά δηλώσεων τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ, «δεν αποτελούν παρά απόδειξη για τον επιδιωκόμενο στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις των δύο Τούρκων υπουργών.

Αποτελούν, επίσης, προσθέτει «απόδειξη ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία, μέσα από τις αδιάλλακτες θέσεις και προτάσεις της, οδήγησε σε αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο προκειμένου να αιτιολογήσει την από πολλών χρόνων προσπάθεια εφαρμογής του λεγόμενου σχεδίου β' για νομιμοποίηση των τετελεσμένων που η ίδια παράνομα έχει δημιουργήσει».

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί για άλλη μια φορά να επαναλάβει την ετοιμότητά του για επάνοδο αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν και εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τα όσα διαλαμβάνονται στις παραμέτρους όπως τις καθόρισε ο γγ του ΟΗΕ, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία στο Κυπριακό.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Φαρχάν Χαγκ, απέφυγε να τοποθετηθεί στην ερώτηση, αν μπορεί ο γενικός γραμματέας και τα Ηνωμένα Έθνη να το υιοθετήσουν την θέση ότι μια «κανονική χώρα» όπως η Κύπρος δεν μπορεί να λειτουργήσει με την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων σε περίπτωση που ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Χαγκ είπε ότι δεν έχει «κάτι ιδιαίτερα καινούργιο να αναφέρει για την Κύπρο» και παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα , μετά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Αν υπάρξει ένας νέος γύρος συνομιλιών, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταστήσουν σαφείς τις θέσεις τους.
Επίσης είπε ότι το μέλλον της Κύπρου εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις των δύο μερών. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρόκειται να πουν κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία, τόνισε. «Όπως γνωρίζετε, σ' αυτό το στάδιο, διανύουμε μια περίοδο περισυλλογής και ηρεμίας. Μετά από αυτό ελπίζουμε και αναμένουμε από τα μέρη ότι θα επιστρέψουν έτοιμα για να συνομιλήσουν», σημείωσε.

Σε αναφορά δημοσιογράφου στη διαρροή του εγγράφου «Συνάντηση ηγετών 4.7.17» στο οποίο, όπως είπε, μεταξύ άλλων ο Αντόνιο Γκουτέρες ήθελε μείωση των στρατευμάτων σε επίπεδο της Συνθήκης Συμμαχίας του 1960, και κληθείς να πει, εάν αυτή είναι η τελική θέση του γενικού γραμματέα, ο κ. Χαγκ δήλωσε ότι δεν κάνει σχόλια σχετικά με διαρρεύσαντα έγγραφα και ότι σε μια διπλωματική διαδικασία οι θέσεις θα εξελιχθούν μέσω των συζητήσεων μεταξύ των μερών.