Skip to main content

Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν

Στο πρώτο μέρος έγινε γενική συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση, με ετοιμασία ερωτήσεων και απαντήσεων από κάθε πλευρά, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ολοκληρώθηκε η απογευματινή συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών για το Κυπριακό, κατά την οποία έγινε συζήτηση σε σχέση με πιθανά ερωτήματα για το θέμα της ασφάλειας στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Η διάσκεψη άρχισε σήμερα στο ελβετικό θέρετρο, σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη, και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, με στόχο την ετοιμασία ενός κειμένου εργασίας.

Η πρώτη μέρα της διαβούλευσης των τεχνοκρατών στο Μοντ Πελεράν ξεκίνησε το πρωί και μετά τη μεσημεριανή διακοπή, συνεχίστηκε το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στην πρωινή συνάντηση, που διήρκεσε 2.5 ώρες περίπου, έγινε γενική συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση, με ετοιμασία ερωτήσεων και απαντήσεων από κάθε πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι στο Μοντ Πελεράν είχαν προηγηθεί της πρωινής συζήτησης των τεχνοκρατών, διμερείς συναντήσεις της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βρετανική και την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σημειώσει ότι στόχος των συναντήσεων είναι να προκύψει έγγραφο εργασίας που να επιτρέπει τη συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο με θετικές προοπτικές για κατάληξη.

Να σημειωθει ότι η ανταλλαγή των χαρτών ανέδειξε τις διαφορές που υπάρχουν στο εδαφικό. Η Κύπρος δίνει το 28,2% του εδάφους τους Τουρκοκυπρίους με την απέναντι πλευρά να ζητά το 29,2%.

Παράλληλα, περίπου 90.000 είναι ο αριθμός των προσφύγων που ζητά η Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψουν στις εστίες τους, με τους Τουρκοκύπριους να μιλούν για 65.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η επόμενη συνάντηση των τεχνοκρατών θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί ώρα Κύπρου.